Naslovna Izdvajamo Za pet dana svaki građanin može krivično odgovarati

Za pet dana svaki građanin može krivično odgovarati

0

Za pet dana, odnosno od 26. avgusta svaki građanin Bosne i Hercegovine će zbog svog govora ili pisanja koje bude protumačeno kao kleveta biti u opasnosti da krivično odgovara. To je omogućeno izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske.

Nakon nekoliko mjeseci proceduralne borbe, gdje su se mediji borili i alarmirali na štetnost usvajanja takvog zakona, a vlast Republike Srpske insistirala na njegovom usvajanju, zakon je usvojen, potpisan je ukaz o stupanju na snagu te je još samo potrebno sačekati 26. avgust, kako bi se zakon mogao primjenjivati.

Uprkos kritikama međunarodne zajednice, nevladinih organizacija, brojnim primjerima istaknutih tokom javne rasprave i uprkos svim alarmima zakon je usvojen.

Sutra će u Istočnom Sarajevu Milorad Dodik, koji je potpisao stupanje zakona na snagu, održati sastanak sa partnerima iz državne vlasti. Na tom sastanku će se dogovarati usvajanje tzv. proevropskih zakona koji BiH treba da omogući ubrzaniji proces za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

O kakvom paradoksu politike se radi najbolje ilustruje takva situacija, gdje Dodik do podne potpisuje zakon koji kriminalizuje klevetu, a od podne je partner koji se zalaže za proevropske zakone.

I ako je neko mislio da će se zakon primjenjivati samo u Republici Srpskoj, to nije tako. Zakon, iako usvojen na nivou Republike Srpske itekako će se odraziti na svakog građanina BiH. Kako? Naime, prema Zakonu o sudovima u Federaciji BiH odluke svih sudova u BiH obavezujuće su na teritoriji FBiH. Ista je odredba i u Zakonu o sudovima u Republike Srpske.

Dakle, ako neko u Republici Srpskoj hipotetički prijavi bilo koga na teritoriji cijele države i optuži ga za klevetu i to tužilaštvo tako tretira i zatraži od suda nalog da se od prijavljene osobe, naprimjer, izuzme kompjuter ili mobilni telefon, sud može izdati takvu naredbu.

I bez obzira što tu naredbu izda sud u Republici Srpskoj, po toj naredbi mora postupiti policija bilo kojeg kantona u FBiH zbog jasne odredbe Zakona o sudovima FBiH, koja kaže da su odluke svih sudova u Bosni i Hercegovini obavezujuće na teritoriji Federacije.

Zakon koji je kriminalizovao klevetu se ne odnosi samo na medije, već na svakog pojedinca koji iznese stav na društvenoj mreži ili bilo gdje u javnom prostoru, to podliježe krivičnom progonu.

Ono što je takođe  indikativno jeste da su lideri stranaka u FBiH stidljivo ili nikako kritikovali ovaj zakon. Zašto? Možda i njima odgovara da se medijima zaprijeti na ovaj način.

(Klix)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube