Naslovna Najnovije Za ranjavanje u Štrpcu traže 30 dana pritvora

Za ranjavanje u Štrpcu traže 30 dana pritvora

0

Osnovno tužilaštvo zatražilo je od Osnovnog suda u Uroševcu određivanje mjera pritvora u trajanju od 30 dana protiv AK, osumnjičenog za ranjavanje dvoje mladih Srba, od 11. i 21. godinu, u petak u Gotovuši kod Štrpca, prenosi agencija Anadolija.

Okrivljenom, koji je pripadnik kosovskih bezbjednosnih snaga, jučer je nakon hapšenja određena mjera zadržavanja od 48 sati zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Ubistvo u pokušaju“.

Tužilaštvo je priopćilo da „postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 6. siječnja 2023. godine, oko 14 sati, u selu Gotovuša, općina Štrpce, namjerno pokušao oduzme živote povrijeđenih MS i SS, gdje je poslije verbalne svađe koja se dogodila na licu mjesta izvadio revolver marke ‘Mosberg’ i dva puta pucao pogodivši povrijeđene, koje su zadobile tjelesne povrede“.

Okrivljeni je, navodi Tužilaštvo, time počinio kazneno djelo „Teško ubistvo u pokušaju“. Dodaje se da su povrijeđeni prvo upućeni u Dom zdravlja u Štrpcu, a zatim u bolnicu u Gračanici.

Tužilaštvo ističe da je okrivljeni kršeći važeći zakon o oružju na Kosovu i Metohiji, upotrijebio oružje s dozvolom, marke „Mosberg“, model MC2C, kalibra 9X19 mm, čime je počinio krivično djelo „Upotreba opasnog oružja ili alata“.

Također, prema navodima Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je 6. siječnja 2023. godine, oko 13 sati, na Brezovici, općina Štrpce, okrivljeni upotrebom oružja pričinio veliku opasnost po život ljudi.

Okrivljeni je, nakon što se svojim automobilom marke „Golf V“ nije mogao priključiti na put koji vodi ka Ski centru Brezovica zbog gužve na putu, skrenuo ka Štrpcu i iz revolvera marke „Mosberg“ pucao pet puta u zrak, čime je počinio kazneno djelo. djelo „Izazivanje opšte opasnosti“.

Čelnici privremenih prištinskih institucija, kao i čelnici međunarodnih misija i institucija, osudili su taj napad i zatražili da se slučaj istraži u potpunosti.

(Anadolija/BN foto: KOSOVO ONLINE)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube