Naslovna Politika Zadržava mandat, ali NE DOLAZI NA SJEDNICE: Može li Milan Radović nekažnjeno...

Zadržava mandat, ali NE DOLAZI NA SJEDNICE: Može li Milan Radović nekažnjeno izbjegavati parlament Srpske

0

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Radović juče je zvanično napustio ovu stranku, ali je odlučio da zadrži mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, iako na sjednice uopšte ne dolazi.

Kako je Srpskainfo već objavila, Radović  je juče došao sa ispisnicom u Gradski odbor SDS u Banjaluci navodeći kako ne želi više da se bavi politikom.

Međutim, kako je rekao, nema namjeru da vrati mandat SDS već će djelovati kao samostalni poslanik.

Nema sankcija za nedolazak na sjednice

Da apsurd bude veći, kako tvrdi naš izvor, Radović je rekao da nema namjeru da se pojavljuje u parlamentu Srpske, niti da ulazi u neku stranku.

Da se neće pojavljivati u NSRS nije nikakva novost jer je Radović skoro godinu dana ignoriše sjednice parlamenta i ne pojavljuje se u ovoj najvišoj zakonodavnoj instituciji.

Zadnji put je na nekoj sjednici u parlamentu Srpske viđen prošle godine i od tada se povukao iz javnosti.

Na pitanje može li narodni poslanik da ne dolazi na sjednice parlamenta, bivši predsjednik NSRS Milan Petković kaže za Srpskainfo da Poslovnik ne predviđa sankciju za nedolazak poslanika na zasjedanje, pogotovo ako nije profesionalni poslanik.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Takođe, nema nikakvih sankcija ni za one koji se nikada ne jave i ne diskutuju o određenim tačkama dnevnog reda. Rečeno je da narodni poslanik ne radi u skupštini već može raditi na terenu sa građanima – objašnjava Petković.

Ništa bez ostavke

Generalni sekretar NSRS, Boran Bosančić, takođe potvrđuje da ne postoje sankcije za poslanike koji ne dolaze na sjednice parlamenta.

On je citirao Poslovnik koji kaže da se narodni poslanici biraju na period utvrđen Izbornim zakonom BiH, a to je četiri godine.

Boran Bosančić
FOTO: DEMOS

– U Izbornom zakonu BiH stoji da izabranom članu tijela vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koji je izabran, između ostalog, danom podnošenja ostavke. Dakle, u konkretnom slučaju ako Radović ne vrati mandat, ne postoji mogućnost da se razriješi – pojašnjava Bosančić.

On za Srpskainfo dodaje da postoji povreda Kodeksa ponašanja narodnih poslanika u NSRS koji u članu 6 kaže: „Narodni poslanik je dužan da prisustvuje sjednicama NSRS i njenih radnih tijela čiji je član“.

Međutim, kako kaže Bosančić, ni ovaj kodeks nije mogao izreći određenu sankciju jer je ova materija regulisana Izbornim zakonom BiH.

– Izborni zakon BiiH je regulisao prestanak mandata i ne postoji sankcija – navodi Bosančić.

“Ponašaju se kao nevaljali školarci”

Politički analitičar Nebojša Tojagić kaže da Republika Srpska, nažalost, ima dosta čudnih pojava u Narodnoj skupštini.

Ima, kako ističe on, poslanike koji su u radnom odnosu, a nema ih na radnom mjestu.

– Imamo one koji uzimaju naknade, a ne dolaze na skupštinska zasjedanja. Imamo, takođe, i one koji dolaze na zasjedanja Narodne skupštine RS, a tamo ili ne govore ili im je bolje da ne govore. U svakom slučaju, pitanjem izostanka poslanika, ali i njihovim (ne)radom, niko se ozbiljnije nije bavio, što je i dovelo do toga da to bude raširenija pojava – ističe Tojagić za Srpskainfo.

Nebojša Tojagić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On kaže da se poslanici ponašaju kao “nevaljali školarci jer kad im se ne ide u školu oni ne idu na nastavu, a kada im se ne igra oni se prestaju igrati i idu kući”.

Tako je, dodaje Tojagić, i Radović “prerastao igračku zvanu politički angažman i odlučio prvo da ne dolazi na zasjedanja skupštine, a nedavno i da zbog poslovnih obaveza potpuno digne ruke od politike”.

– Bar za sada. Ne postoji nikakav institucionalni sistem kažnjavanja u smislu novčanih kazni ili čak oduzimanja mandata koje nemaju ni zemlje u regiji. Ovdje ne govorim o nekom bolovanju, privremenoj ili trajnoj nesposobnosti, nekom nenadanom, a opravdanom događaju koji bi ga spriječio u pokušaju dolaska na skupštinu – pojašnjava Tojagić.

Ovdje govorimo, kaže on, o djelomičnoj i potpunoj nezainteresovanosti i javašluku ljudi koji su od građana tražili i dobili povjerenje, gdje je takvo ponašanje ostalo nekažnjeno.

Dakako, ističe Tojagić, da takvo ponašanje na ovaj ili onaj način kažnjavaju birači na narednim izborima, kao što i nagrađuju novim povjerenjem one za koje ocjene da su borci.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube