Naslovna Najnovije Započeti najveći vazdušni manevri NATO-a u istoriji

Započeti najveći vazdušni manevri NATO-a u istoriji

0

Zvanično najveće vazdušne vojne vežbe u istoriji NATO-a počele su danas u Berlinu i trajaće naredne dve sedmice, pri čemu će na njima učestvovati 25 zemalja članica sa ukupno 10.000 vojnika i 250 vazduhoplova.

Među avionima, između ostalih, biće angažovani i lovci-bombarderi F-35 proizvedeni u SAD i Holandiji u Lokid Martin Corp.

AVACS izviđački avioni, eskadrile za dopunjavanje goriva u vazduhu, pa čak i transportni avioni Ratnog vazduhoplovstva Japana. Vežba se izvodi na četiri lokacije u Nemačkoj, kao i na po jednoj u Holandiji i Češkoj da bi se testirala sposobnost vazdušnih snaga NATO da odgovore na krizu u Evropi usred pojačanih tenzija sa Rusijom.

“Više od 10.000 vojnika sudionika iz zemalja NATO-a proći će kroz brojne pripremljene situacije, ne samo u vazduhu nego i na tlu:

„Evakuacija s aerodroma“ takođe je deo rutinske vežbe“, rekao je inspektor nemačkih vazdušnih snaga Ingo Gerharc. Ostali scenariji su potpora kopnenih trupa iz vazduha, borba na nebu protiv neprijateljskih aviona, ali i presretanje projektila srednjeg dometa od strane borbenih bombardera.

Područja vazdušnog prostora za manevre koristiće se maksimalno do četiri sata dnevno u različitim periodima dana kada će biti obustavljan civilni vazdušni saobraćaj, saopšteno je iz NATO.

U periodu održavanja NATO manevara komercijalne vazdušne linije kroz nemački vazdušni prostor leteće promenjenim rutama i s manjim kašnjenjima. „Bila bih veoma iznenađena da bilo koji svetski lider ne prepozna šta ova vežba pokazuje u pogledu duha ovog saveza.

Tu uključujem i gospodina Putina“, rekla je ambasadorka SAD u Nemačkoj Ejmi Gutman na konferenciji za novinare.

Nemački vazduhoplovni stručnjak Klemens Bolinger u razgovoru za Dojče vele istakao je da je rad civilnih i vojnih kontrolora leta u Nemačkoj integrisan poslednjih 30 godina i da je zbog toga nemački vazdušni prostor toliko opterećen.

U udruženju evropskih avio-prevoznika „Airlines for Europe“ ne očekuju otkazivanja letova, ali zadržavaju „mogućnost da će biti kašnjenja“, ali ona, prema trenutnim procenama, ne bi smela biti velika, prema rečima portparola te organizacije Kevina Hajnija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube