22.7 C
Banja Luka

Zaradimo 1 KM, a vratimo 3 KM – Vlast i dalje tvrdi da nismo prezaduženi?!

Vlada Republike Srpske nastavlja sa neprestanim zaduženjima, a visine zaduženja se naprasno povećavaju. Posljednji slučaj je zaduženje prodajom trezorskih zapisa kada se Vlada umjesto planiranih 20 miliona zadužila za 34 miliona konvertibilnih maraka.

Republika Srpska nastavlja sa sve češćim zaduženjima uz povećanja visine zaduženja u odnosu na prethodno planirane iznose. Tako imamo tri zaduženja u posljednjih 15  dana.

Najnovije je zaduženje kroz prodaju trezorskih zapisa koje je za 14 miliona veće od prethodno planiranog. Dan kasnije stiže zaduženje od 30 miliona kroz emitovanje dugoročnih obveznica, a nedavno je realizovano i zaduženje od čak 214 miliona maraka kod mađarske Izvozno-uvozne banke.

Posebno je zabrinjavajuće što sljedeće godine na naplatu dospjeva dug od preko milijardu konvertibilnih maraka.

Premijer međutim kaže da finansijska stabilnost Republike Srpske nije ugrožena.

Upravo je nastavak nekonktrolisanih zaduženja u posljednje vrijeme, kažu u opoziciji, najbolji dokaz kakva je finansijska stabilnost Republike Srpske.

Bez obzira na uvjeravanja nadležnih da nismo prezaduženi, kažu ekonomisti, godinama se bilježi drastično povećanje ukupnog zaduženja što kako navode, govori suprotno.

Posebno je neobjašnjivo i čudno, kažu ekonomisti, što je nastavljen trend zaduženja u godini rekordnih budžetskih prihoda od indirektnih poreza.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here