Naslovna Republika Srpska Zasluženo ili oproštajno odlikovanje Dodiku?!

Zasluženo ili oproštajno odlikovanje Dodiku?!

0

Da li je Dodiku uručen orden po zasluzi ili je u pitanju nešto drugo ostaje da se vidi…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je uručio u Beogradu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Ova vijest u Republici Srpskoj je izazvala iznenađenje bez obzira što se Milorad Dodik pojvaljuje skoro na svim manifstacijama u Srbiji, zasjenivši time sve ostale zvaničnike Republike Srpske.

Šta je razlog da Milorad Dodik, koji se dovodi u vezu sa mnogim blago rečeno „nepopularnim situacijama“ kada je u pitanju Republika Srpska i srpski narod ostavlja brojne nedoumice?

– Da li je on taj koji zaslužuje takvo priznanje Srbije? To je pitanje koje se s pravom postavlja.

Za neke ovdašnje poznavaoce političkih dešavanja, to bi moglo i značiti da je u pitanju „oproštajno“ odlikovanje s obzirom na činjenicu da je sve više onih koji smatraju da ističe političko vrijeme Milorada Dodika, u kome je protekle tri decenije bio dosta kontraverzna ličnost i bio „začin“ mnogih dešavanja kako u Republici Srpskoj i BiH, ali i u regionu na koje se baš i ne može ponositi.

Republiku Srpsku je privatizovao, uništio njene institucije, narod osiromašio,,,zavadio…iselio…

Republika Srpska danas je u rukama nekoliko moćnih porodica, koje predvodi Dodik, koje vedre i oblače… Oni su iznad institucija i ispisuju istoriju Republike Srpske…

Dodik je bio dašak svježeg vjetra na Balkanu, kako ga je nazvala bivša američka sekretarka Madlen Olbrajt, i miljenik međunarodne zajednice i Sarajeva i to onda kada je bilo najteže u Republici Srpskoj, kada su prenošene nadležnosti s nivoa Republike Srpske na BiH…

Poznata je njegova uloga u donošenju brojnih odluka koje su donosili visoki predstavnici u BiH, pa čak i Pedi Ešdaun, koji je u to vrijeme „drugovao“ sa Dodikom, a danas bi mu sudio…Drugovao je i sa ostalim visokim predstavnicima…američkim ambasadorima, NATO-om…

Stvaraoce Republike Srpske nazivao je „šumskim ljudima“…a danas kada ih nema više ili su nebitni, diže u zvijezde….

Imao je Dodik, mnogi će reći, i nečasnu ulogu kada je u pitanju i Srbija, ali i kada se Crna Gora odvajala od Srbije, na čemu mu je i danas zahvalan crnogorski predsjednik Milo Đukanović, koga sada mrzi…

O njegovim aferama, puno se priča i piše godinama…, kao i vezama sa ljudima iz podzemlja…

Da li je baš Dodik taj koji treba da ponese taj orden Srbije ili je u pitanju „utješno“ odlikovanje ili nešto drugo ostaje da se vidi.

Vrijeme će sve pokazati, ali činjenice ostaju da je od predratnog komuniste, zatim reformiste Ante Markovića, miljenika Zapada…postao danas „veliki“ Srbin i to onaj koji ima moć da Srbe dijele na patriote (oni koji su sa njim) i izdajnike, (oni koji ne misle njegovom glavom).

Međutim, Milorad Dodik danas je ponio orden Republike Srbije, koji je ustanovljen 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, i od 2010. dodjeljuje se predsjednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Ovo priznanje Republike Srbije do sada su primili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Si Đinping, nekadašnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: