Naslovna Izdvajamo Zašto 17 godina nema ministara iz Hercegovine u Vladi Srpske?!

Zašto 17 godina nema ministara iz Hercegovine u Vladi Srpske?!

0

Nijedan Hercegovac u Vladi Republike Srpske je pojava koja je već postala i fenomen. Za 17 godina koliko je SNSD na vlasti, samo je Radivoje Bratić iz Nevesinja uspio da sjedne u ministarsku fotelju 2006. godine i rukovodi resorom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede do 2010. Od tada do danas, neko je smatrao da niko sa juga Srpske nije zaslužio. dovoljno da uđe na vrata zgrade Vlade.

„ Zašto nema Hercegovaca u Vladi Srpske, već godinama? – Pa imate direktora Elektroprivrede koji je važniji od nekoliko ministara.“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, odgovarajući na pitanje novinara BN televizije. 

Ovu temu je iu najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske pokrenuo i Nebojša Vukanović. Predsjednik Liste za pravdu i red je predlagao i izmjene zakona koje bi predviđale da svaka regija u Republici Srpskoj mora biti zastupljena makar s jednim predstavnikom u izvršnoj vlasti.

„Njemu treba Luka Petrović, jer elektroenergetski sistem ima godišnji prihod milijardu maraka, i on kao generalni sekretar vladajuće partije prebacuje mu ogroman dio tih sredstava u crne fondove SNSD – a, s kojima se financiraju izbori. Nedavno je počeo da pravi zgradu Elektroprivrede u Laktašima, u obliku Teslinog kalema. Za SNSD ne može biti bolji direktor jer on samo nazove i kaže treba mi toliko i toliko, naravno dio ostavi i sebi u džep i tako funkcioniše taj nakaradni mafijaški sistem“, kaže Nebojša Vukanović.

Iz navedenog bi se moglo zaključiti da su Miloradu Dodiku potrebni ponizni Hercegovci koji ne traže mnogo u Banjaluci, a zauzvrat im on daje odriješene ruke na jugu Srpske, pa bi se za Hercegovce u vladajućoj strani moglo slobodno reći i da povijaju leđa pred onima iznad, a gaze one ispod sebe.

„To je problem kadrovskih rješenja, odnosno pozicioniranja unutar SNSD – a onih ljudi koji nisu uspjeli da se izbore unutar SNSD – a za odgovarajuće pozicije u stranci“, poručuje Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS – au NSRS.

Posmatrajući sa strane, javnost bi mogla zaključiti da nema intelektualaca na jugu Srpske koji bi mogli zasijati na ministarskoj poziciji, poručuju analitičari. Ali niti su Vlade ekspertske niti manjka kandidata, problem je druge prirode, kaže Tanja Topić.

„Ova rečenica gdje vam se kaže da vam je dovoljan jedan čovjek iz te regije zapravo pokazuje da je nekada bolje biti na nekim drugim važnim fukcijama, direktorskim foteljama u velikim gigantima, nego biti na ministarskoj poziciji. To je zapravo ilustracija mentalnog odnosa prema izvršnoj vlasti. “, objašnjava Topićeva. 

Očigledno je predstavnicima vladajuće partije u Hercegovini dovoljno da zauzmu direktorske pozicije pomoću kojih gospodare na lokalu. Uz poslušnost vode računa isključivo o vlastitim interesima.

(BN) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube