23.7 C
Banja Luka

Zašto se SNSD predomislio, povukli zakon o Sudu BiH

Poslanici SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine povukli su svoj prijedlog zakona o Sudu Bosne i Hercegovione, četiri dana nakon što su ga uputili u parlamentarnu proceduru.

Kako nam je ranije rečeno iz Kluba SNSD-a, najznačajnija odredba njihovog zakona bila je ta da se predviđa osnivanje Apelacionog odjela Suda BiH sa sjedištem u Banjaluci.
Pitanje sjedišta bilo je jedno od onih oko kojeg se nisu mogli dogovoriti SNSD i partneri iz „Trojke“ (SDP, NiP i NS), koji su insistirali da sjedište bude u Istočnom Sarajevo.
Ovo je bio jedan od glavnih razloga zbog kojeg vladajuća koalicija (Trojka, SNSD i HDZ) nije dogovorila zakon o Sudu BiH pa u dva navrata nije ni razmatran na sjednicama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

To što je SNSD sada povukao svoj prijedlog zakona o Sudu BiH otvara pitanje zašto su to uradili, šta je pozadina, da li je u pitanju neka „dorada“, eventualno dogovor ili…

Jedini koji nam se javio na telefon od poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH bio je Miroslav Vujičić, ali nam nije mogao dati odgovor.

Nakon što je SNSD uputio u proceduru svoj zakon o Sudu BiH, reagovali su iz SDS-a navodeći da je lider SNSD-a Milorad Dodik govorio da je Sud BiH „neustavan“, a sada ga „priznaje“.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Parlamentu BiH , kazao je da nema ideju zašto je SNSD povukao ovaj zakon.

– Samo smo imali najave da će se nešto desiti za sedam dana u Parlamentu BiH. Prošlo je sedam dana, prošlo još nekoliko poslije, ništa se ne dešava. Parlament nije zakazan, nema zakona, deklaracija koje su najavljivali – kazao je Borenović za Faktor.

(Faktor)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here