Naslovna Najnovije Zašto Vlada nije ispunila obećanje dato Omarskoj

Zašto Vlada nije ispunila obećanje dato Omarskoj

0

Čini se da ovo služi da se svake dvije godine, pred izbore, predsjednik SNSD-a i čija Vlada sjate u Omarsku i po ko zna koji put obećavaju jedno te isto. Zašto nije predložen zakon? Valjda opet čekate, sada lokalne, izbore – rekao je Mihajilica.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Milanko Mihajilica, na današnjoj sjednici je podsjetio da je Vlada Republike Srpske tri dana prije Opšte izbore zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da izradi nacrt Zakona o osnivanju općine Omarska, a da se pola godine kasnije ništa ne donese. po tom pitanju nije uradilo. 

– Čini se da ovo služi da se svake dvije godine, pred izbore, predsjednik SNSD-a i čija Vlada sjate u Omarsku i po ko zna koji put obećavaju jedno te isto. Zašto nije predložen zakon? Valjda opet čekate, sada lokalne, izbore – rekao je Mihajilica. 

On je također istaknuo da postoji više općina i gradova u kojima postoji sukob nadležnosti izvršne i zakonodavne vlasti, te je pokrenuo Inicijativu o izmjeni zakona o lokalnoj samoupravi. 

– Predlažem da se ovaj sukob riješi na način da se gradonačelnicima, odnosno načelnicima, da mogućnost da se imenuju izvršni organi vlasti. Mi sada imamo šizofrenu situaciju u kojoj oni sada ne mogu da imenuju načelnike odjeljenja, iako su pobijedili na neposrednim izborima, nego to mora da uradi skupštinska većina koja to neće da uradi. Ostale nadležnosti bi ostalim skupštinama. Ova situacija koju godinama imamo u više gradova i općina mora biti riješena – istaknuo je Mihajilica. 

Rekao je da je ogromna podrška koju je dobio gradonačelnik Bijeljine na referendumu o opoziciji jasan znak da treba raspustiti lokalnu skupštinu koja je inicirala opoziciju i omogućiti da se pitanje razlike na relaciji gradonačelnika koji uživa ogromnu podršku i skupštinske većine riješi u korist grada i građana. 

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: