Naslovna Izdvajamo Zbog SKY aplikacije padaju tužioci, sudije, političari…

Zbog SKY aplikacije padaju tužioci, sudije, političari…

0

Više od 20 osumnjičenih, uključujući dva policajca Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BIH koji su lišeni slobode, obuhvaćeno je istragama Tužilaštva BIH usmjerenih u sprečavanju organizovanog kriminala, suzbijanja međunarodne trgovine narkoticima.

Istragom u konkretnom predmetu je obuhvaćen je sudija iz Bijeljine Jovan Savić, koji je pod mjerama zabrane a sumnjiči se da je odavao je informacije kriminalcima.

Raspisane međunarodne potjernice

Dosadašnjim istragama nije kraj: “Za više osoba rapisane su međunarodne potjernice”, rečeno je za N1 u Tužilaštvu BIH.

Finaliziranje istraga i donošenje tužilačkih odluka u predmetima koji se tiču i korištenja takozvane Sky aplikacije, očekuje se u 2022. godini, kažu za N1 iz Tužilaštva na naše pitanje da li postoji pritisak da istrage stanu.

“Optužnice u ovim predmetima obuhvatiće zasigurno više desetina optuženih osoba, a odnosiće se na više kriminalnih grupa, koje su djelovale u raznim krajevima BiH (Prijedor i okolina, Sarajevo, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Foča, Trebinje itd). Kao što smo naveli, u ovim predmetima među osumnjičenima ima i zvaničnika institucija kao i policijskih službenika, koji su koruptivnim djelovanjem, pomagali funkcioniranje organiziranih kriminalnih skupina”, napisali su.

Ime tužiteljice u aplikaciji

Javnost je šokirala i vijest o razgovoru dva lica iz krim miljea koja su putem kriptovane komunikacije pominjali i ime državne tužiteljice Dijane Kajmaković koja je radila na predmetima Sky i Anom. Zbog svega je tužiteljica Diana Kajmaković uklonjena iz tužilačkog tima koji dešifruje poruke koje su dobijene od partnerskih službi iz zaštićenih aplikacija Sky i Anom.

Da li je tužiteljica izuzeta na lični zahtjev, ili ne, manje je važno od onoga što se u samoj prepisci kriminalaca spominje. Osnovno pitanje je da li su ljudi iz istražnih, policijskih i pravosudnih organa štitili, ili sankcionisali kriminal.

Najnovije vijesti u dosadašnjim aktivnim predmetima su da je Sud BiH produžio je pritvor Daliboru Railiću, osumnjičenom između ostalog i za ubistvo načelnika krim-policije u Prijedoru Radenka Bašića, za još 3 mjeseca, potvrđeno je za N1.

Da li je bivši ministar posjećivao bivšeg savjetnika u kućnom pritvoru?

Tužilaštvo BIH zatražilo je “detaljnu finansijsku istragu imovine u predmetu Bojan Cvijetić i dr. kao i nedavni promet nekretnina prvoosumnjičenog, te utvrđivanje cjelokupne imovine, uključujući i onu koja se uknjižila nakon sudske zabrane raspolaganja, imovinu koja se eventualno fiktivno vodi na drugim osobama, sumnjive transakcije”.

U Tužilaštvu BIH ne preciziraju da li će se pod istragom naći i bivši ministar bezbjednosti Dragan Mektić, koji je imao komunikaciju sa osumnjičenim šefom narko klana Cvijetićem, koji je i dalje pod mjerama zabrane i u kućnom pritvoru.

Istražuje se kako su Mektić i Cvijetić komunicirali oko kupoprodaje stana, te da li je bivši ministar svog bivšeg savjetnika posjećivao u kućnom pritvoru.

“V.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić, redovno održava sastanke sa tužiocima iz tima koji radi na navedenim predmetima, te koordinira komunikaciju sa partnerskim institucijama u regionu i inostranstvu, gdje se dogovaraju i koordiniraju dalje aktivnosti. Po potrebi predmeta, postupajući tužioci borave u inostranstvu, o čemu više detalja ne možemo iznositi”.

Saradnja s partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu

Istragom u više predmeta obuhvaćeno je nekoliko desetina osoba, od čega je određen broj u pritvoru, a ostalima su određene mjere zabrane radi osiguranja neometanog vođenja postupka.

Istražioci bh. su u stalnoj komunikaciji sa partnerskim institucijama u zemlji, državama regiona, kao i zemljama EU, u aktivnostima dokumentovanja i dokazivanja počinjenih krivičnih djela.

Nakon detaljne istrage biće jasnije i da li su prekršene sudske mjere zabrane.

Inače, prema podacima iz istrage do kojih je došao N1, pod lupom su i pojedini zaposlenici Obavještajno-bezbjednosne agencije BIH i to zbog trgovine uuticajem i odavanja službenih tajni.

(N1 Foto: Ilustracija: Screenshot/N1)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube