30.7 C
Banja Luka

Zelenski: Potrebna je hitna pomoć od 800 miliona evra kako bi preživjeli zimu

Rat u Ukrajini 293. dan. Volodimir Zelenski poziva Moskvu da do Božića povuče svoje snage, što bi, ističe, dovelo do okončanja neprijateljstva. Na sastanku G7 dogovoren nastavak jačanja vojnih kapaciteta Ukrajine i intenzivniji pritisak na Rusiju. U EU nema dogovora o devetom paketu sankcija, ali je dogovoreno da se na listu sankcionisanih ruskih državljana i grupa doda još 200 imena.

Ukrajini od Kanade 115 miliona dolara za popravku energetske mreže

Kanada će dati 115 miliona dolara novčane pomoći za popravku kijevske elektrioenergetske mreže nakon posljednjih ruskih napada na energetsku infrastrukturu te zemlje, izjavila je danas na donatorskoj konferenciji u Parizu potpredsjednica kanadske vlade Kristija Frilend.

Ona je izjavila da je taj novac sakupljen od carina na robu iz Rusije i Bjelorusije.

Ranije je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok izjavila da će Berlin odobriti 50 miliona evra pomoći, a francuski predsjednik Emanuel Makron da će Francuska obezbijediti 48,5 miliona evra pomoći, kao i 63 električna generatora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je učesnicima donatorkse konferencije prenio da je Ukrajini potrebna hitna energetska pomoć u vrijednosti od najmanje 800 miliona evra, zato što ruske snage gađaju civilnu infrastrukturu širom zemlje.

Zelenski: Potrebna je hitna pomoć od 800 miliona evra kako bi preživjeli zimu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas učesnicima donatorske konferencije u Parizu, da je Ukrajini potrebna hitna energetska pomoć u vrijednosti od najmanje 800 miliona evra, zato što ruske snage gađaju civilnu infrastrukturu širom zemlje.

Obraćajući se putem video-linka, Zelenski je rekao da je to veliki iznos, ali da je cijena manja od potencijalnih troškova izazvanih nestancima struje, prenio je Rojters.

“Hiljade preduzeća, bolnica i javnih službi trenutno funkcionišu zahvaljujući agregatima. Zahvaljujući njima sačuvali smo stotine hiljada radnih mjesta“, rekao je on.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je u obraćanju izjavio da za svaku ostvarenu ukrajinsku pobjedu, Rusija reaguje kukavički tako što bombarduje elektroenergetsku, gasnu ili vodovodnu infrastrukturu.

“Od kako je Ukrajina preuzela primat na bojnom polju, Rusija reaguje cinično, bombardujući civilnu infrastrukturu, kako bi bacila Ukrajinu na koljena“, ocijenio je Makron.

On je naveo da će, poslije 100 električnih generatora isporučenih Ukrajini u novembru, Francuska obezbijediti novih 63, i da će sa dodatnih 48,5 miliona evra novčane pomoći, ovogodišnja pomoć te zemlje Ukrajini dostići 200 miliona evra.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će EU poslati Ukrajini 30 miliona LED sijalica.

“Korišćenje ovih sijalica će da uštede 1 gigavolt električne energije, odnosno godišnju proizvodnju jedne nuklearne elektrane“, rekla je ona.

Predstavnici oko 70 zemalja i institucija, kao i oko 500 kompanija, sastali su se u danas Parizu kako bi obezbijedili hitnu pomoć Ukrajini i pomogli ovoj zemlji da prebrodi teške zimske uslove, prenio je ranije Rojters.

Kako navodi ova novinska agencija, donorska konferencija u Parizu je prilika za Makrona da pruži nedvosmislenu podršku Ukrajini, nakon što je naišao na kritike nekih evropskih saveznika i same Ukrajine zbog nedovoljne francuske vojne podrške, kao i zbog Makronovih komentara o Rusiji.

Francusko predsjedništvo je saopštilo da su Makronovi komentari o obezbjeđivanju bezbjednosnih garancija Rusiji izvučeni iz konteksta i da Pariz bezuslovno podržava Kijev.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here