Naslovna BIH „Želimo što mirniju atmosferu uoči izbora u BiH“

„Želimo što mirniju atmosferu uoči izbora u BiH“

0

– Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi danas u Mostaru, gde je nakon šureta sa predsednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem, poručio da zvanični Zagreb želi da atmosfera uoči izbora u BiH bude što mirnija.

“Došli smo kao prijatelji BiH”, rekao je Plenković i dodao da je Hrvatska drugi po snazi investitor u BiH.

Tu su, kazao je, brojne naše kompanije koje dopirnose privrednom rastu.

“Želimo da atmosfera uoči izbora bude što mirnija. Žao nam je da u procesu u nije na nivou političkih stranaka postignut dogovor koji će zadržati duh Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma“, rekao je Plenković i dodao da do toga, nažalost, nije došlo jer nisu uspeli pregovore koje je podržavala Evropska unija.

On je izrazio zadovoljstvo što ee predsedavajući Evropskog saveta na, kako je rekao, podsticaj Hrvatske lično angažovao na smirivanju tencija i stvaranju atmosfere za dogovor.

„Dosta su razotkrivajuće reakcije političkih stranaka, posebno bošnjačkog dela, na inicijativu visokog predstavnika (Kristijana) Šmita. Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati, premda najmalobrojniji konstitutivan narod, biti ravnopravni”, rekao je Plenković, preneli su mostarski mediji.

(Tanjug Foto: Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube