Naslovna Svijet Žestoka bitka za Donbas: U toku nova operacija evakuacije civila iz „Azovstalja“

Žestoka bitka za Donbas: U toku nova operacija evakuacije civila iz „Azovstalja“

0

Sedamdeset drugi dan sukoba u Ukrajini. Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres kaže da je u toku treća operacija evakuacije civila iz čeličane „Azovstalj“ u Marijupolju.

Prethodno je Moskva saopštila da je proglasila trodnevno primirje i otvorila koridor za evakuaciju civila na lokaciji čeličane. Kremlj, negira da su ruske trupe počele juriš na „Azovstalj“.

Vladimir Putin je u razgovoru sa izraelskim premijerom Naftali Benetom rekao da Kijev treba da naredi ukrajinskim borcima da polože oružje. Branioci „Azovstalja“ tvrde da su ruske trupe ušle u fabriku i poručuju da je nikada neće predati.

Odbrana „Azovstalja“ i dalja evakuacija prioriteti su za ukrajinsko rukovodstvo. Uz poruku da su im životi svih u Azovstalju važni, Kijev traži da se primirje produži.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Žosep Borelj tvrdu da su zemlje članice Unije blizu usaglašavanja šestog paketa sankcija Rusiji, uključujući i embargo na naftu.

Borbe za Donbas, industrijsko središte Ukrajine, ne prestaju.

Kijev poručuje da mu trebaju višestruki raketni sistemi za odbranu od ruskih krstarećih raketa. Neće pokrenuti kontraofanzivu prije sredine juna – do tada očekuju više oružja od saveznika.

Za Rusiju je zadati cilj – zauzimanje Donbasa i nema odustajanja. Ruska vojska zna da Amerika, NATO i Velika Britanija, ne predaju Ukrajini samo oružje, već i obavještajne informacije.

Sukobljene strane optužuju jedna drugu da je teško pregovarati. Ruski pregovarač Leonid Slucki kaže da su se ukrajinske kolege povukle nakon postizanja sporazuma i da ne poštuju dogovoreno.

Šef ukrajinske diplomatije ne očekuje rješenje skoro, jer kako kaže, Rusija više voli rat nego pregovore. Dmitro Kuleba poručuje da Ukrajina nema nijednu drugu opciju osim da pobjedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: