28.7 C
Banja Luka

Žestoke borbe na istoku Ukrajine: Amerikanci tvrde da Kijev trpi teške gubitke

Sve je više znakova da je ukrajinska protivofanziva zaista krenula, a glavni centar borbi i dalje je na istoku Ukrajine.

Sukobi na jugu takođe idu u prilog tome da su ukrajinske snage pokrenule dugo očekivanu ofanzivu.

“Situacija je napeta na svim područjima fronta. Istok je epicentar. Neprijatelj nastavlja svoje glavne napore usmjeravati u smjeru Limana, Bahmuta, Avdivke i Marinke, žestoke borbe se nastavljaju”, napisala je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Malijar na Telegramu.

Malijar je rekla da ukrajinske snage odbijaju ruske napade.

Rojters nije mogao provjeriti stanje na frontu.

Serhij Čerevatji, portparol ukrajinskog istočnog vojnog komandnog štaba, rekao je da su ukrajinske snage napredovale 1,2 kilometra u blizini Bahmuta u posljednja 24 sata.

“Iskoristili smo neprijateljske mjere rotacije i činjenicu da jedinice koje su ušle ne poznaju područje u potpunosti i nisu uspjele izvršiti odgovarajuće izviđanje i koordinaciju. Napali smo. Već nekoliko dana napadamo”, rekao je Čerevatji za ukrajinsku televiziju.

U proteklih nekoliko dana ukrajinske snage napreduju na ivicama Bahmuta s ciljem da okruže razoreni istočni grad nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu u maju.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da odbija ukrajinske napade u južnoj regiji Zaporižji, izvijestile su ruske novinske agencije.

Ukrajinski zvaničnici malo su spominjali situaciju u Zaporožju, ali je šef kanclarije predsjednika rekao da su medicinska sestra i vodoinstalater ubijeni u ruskom granatiranju bolnice u Huljajpoleu u regiji Zaporožje.

Zamjenik ministra rekao je da se borbe odvijaju i na jugu Ukrajine.

Institut za rat: Tri velike operacije

Protivofanciza, za koju se vjeruje da je započela u nedjelju, sastojala se od tri velike operacije do sada koje su imale različite ishode, objavio je u najnovijem izvještaju Institut za proučavanje rata.

“Uspjeh jedne od njih, napad u blizini Orihiva u zapadnom Zaporožju u noći sa srijede na četvrtak, bio je ograničen, ali značajan. Ukrajina je izgubila neka od zapadnih vojnih vozila, a Rusija je navodno vratila svoje položaje u tom području do četvrtka navečer”, stoji u izvještaju.

Dodaje se da ruski odgovor na ovaj napad sugeriše da su se njihove snage branile na način na koji su se i pripremale. U izvještaju se dodaje da operacija u četvrtak “ne predstavlja puni opseg ukrajinskih sposobnosti u trenutnoj protivofanzivi”.

Amerika: Ukrajinci pretrpjeli značajne gubitke u protivofanzivi

“Ukrajinske snage pretrpjele su gubitke teške opreme, ali i ljudstva, budući da su naišle na veći otpor od očekivanog”, rekla su dva visoka američka funkcionera za CNN.

Jedan kaže da ti veliki gubici uključuju MRAP oklopna vozila isporučena iz SAD-a.

“Ukrajinske snage uspjele su pregaziti dio ruskih snaga na istoku oko Bahmuta. Međutim, ruske snage, naoružane protivtenkovskim projektilima, granatama i minobacačima, pružile su čvrst otpor”, navode izvori za CNN.

I ovi američki funkcioneri, kao i ISW, napominju da se ne očekuje da će ovi gubici imati velikog uticaja na protivofanzivu.

Ukajinci premještaju snage

Ukrajinska vojska prebacuje grupaciju od 30.000 vojnika iz dela Hersonske oblasti koja je pod njenom kontrolom na zaporoškom pravu, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Situacija u Hersonskoj oblasti je i dalje teška posle urušavanja brane Nova Kahovka. Iako su probijenim brane uništene čak dve linije ruske odbrane, dok je hiljade mina voda jednostavno sprala sa terena, nivo vode ne dozvoljava prebacivanje tehnike na tom delu fronta.

Ukrajinska vojska je najverovatnije zbog toga promenila položaj.

Nezavisne.com (Foto: EPA)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here