Naslovna Društvo Život priča: Mali ustaša – Priča o jednom čoveku sa dva imena

Život priča: Mali ustaša – Priča o jednom čoveku sa dva imena

0

…Nedugo zatim stigao je u Jasenovac gde je ustašama bio igračka. Terali su ga da pokaže kako se kolje čovek…

Priča o čoveku kroz čiji se život prelomila istorija naših prostora. Već na početku Drugog svetskog rata ustaše počinju da čiste srpska sela i stižu do njegove Perne. Na kućnom pragu ubijaju majku i sestru, a njega je zadesila neobična sudbina.

Imao je samo tri godine kada se obmotao ustaši oko nogu i molio da ne zakolje i njega. Tako mu je pošteđen život. Nedugo zatim stigao je u Jasenovac gde je ustašama bio igračka. Terali su ga da pokaže kako se kolje čovek. Mesto koje je garantovalo smrt kao jedini ishod, neobičnom sudbinom mu je donelo nove roditelje.

Život mu je spasen po drugi put. I kada je život konačno krenuo normalnim tokovima, pojavljuje se njegov otac partizan, koji je za njega bio potpuno nepoznata osoba. Počinje borba za dete i traganje ovog mladića za identitetom, zvao se i Simo i Ivica, bio je i pravoslavac i katolik. Svoju fotografiju u malenoj ustaškoj uniformi koju su mu skrojili kada je imao samo četiri godine, čuva i dan danas. Ovo je priča o Simu Rokniću i Ivici Fijaku. Jednom čoveku sa dva imena.

 

Izvor: Prva TV

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube