Naslovna Najnovije Zloupotreba javnih resursa od strane SNSD-a u kampanji?

Zloupotreba javnih resursa od strane SNSD-a u kampanji?

0

Ugovore za pripravnike, koji su pripravnički staž u trajanju od 12 mjeseci već odradili, SNSD-ov načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić produžiće za još tri mjeseca, odnosno do završetka opštih izbora i mjeseca oktobra, tvrdi opozicija u Rogatici, pozivajući se na izvore bliske Opštinskoj upravi Rogatica.

Tako u Rogatici pripravnički staž traje 15 umjesto 12 mjeseci, kao nekada vojni rok. Opozicija ovaj potez načelnika ocjenjuje kao zloupotrebu javnih resursa u svrhu predizborne kampanje.

“Ukoliko uložimo žalbu Centralnoj izbornoj komisiji, bićemo optuženi od strane SNSD-ove propagande da smo protiv zapošljavanja mladih ljudi, što nije tačno. Naprotiv, mi jesmo za zapošljavanje mladih ljudi, ali u skladu sa zakonom i po profesionalnim referencama.

Ukoliko pustimo da ovo prođe tek tako rizikujemo da javnim novcem SNSD, samo na ovaj način, pridobije preko 150 birača. To može biti presudno za izbore u ovoj opštini u kojoj se razlika između broja osvojenih glasova između SDS-a i SNSD-a zna kretati od nekoliko stotina do nekoliko desetina glasova razlike” kaže naš izvor iz SDS-a Rogatica.

Novac za ovu namjenu obezbjeđuje se iz budžeta opštine, kojim raspolaže SNSD-ov načelnik i preko Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, na čijem čelu je Miroslav Vujičić, koji je ujedno i aktuelni poslanik SNSD-a u NSRS, i bivši šef Kabineta SNSD-ovog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Odatle je stranačku liniju raspolaganja javnim novcem za potrebe predizborne kampanje SNSD-a veoma lako pratiti.

VD direktor cijeli mandat

Druga linija nezakonitog raspolaganja javnim novcem za potrebe predizbornih kampanja kreće iz ŠG “Sjemeć” gdje je Jagodić, prije načelničke funkcije, bio direktor. Naslijedio ga je Mladen Lakić, koji je zvanično imenovan na ovu poziciju krajem 2018. godine.

Lakić, inače predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Rogatica, krajem ove godine navršiće pune četiri godine, dakle cio jedan mandant, na funkciji v.d. direktora “Sjemeća”.

Iz ovog javnog preduzeća novac za potrebe SNSD-a izvlači se na razne načine. Svi stranački sastanci održavaju se u velikoj sali “Sjemeća”. Čak i stranačkog šefa, Milorada Dodika, dočekuju u ovom javnom preduzeću, a ne u zgradi Opštine.

U nekoliko proteklih izbornih ciklusa i Izborni štab OO SNSD Rogatica bio je smješten u “Sjemeću” gdje je korištena reprezentacija, vozni park i svi drugi resursi preduzeća za potrebe SNSD-a.

Sve to u suprotnosti je sa zakonom. Stanovnicima Rogatice koji obećaju glasati za SNSD radnim mašinama ovog preduzeća nasipaju se putevi do imanja, štala i pomoćnih objekata, a ukoliko svi seljani glasove obećaju SNSD-u, čak im se i asfaltiraju putevi. Sve sredstvima javnog preduzeća koje mjesecima svojim radnicima ne uplaćuje poreze i doprinose na plate.

Stranačkim aktivistima, tokom predizborne kampanje, gorivo se toči na benzinskim pumpama na račun “Sjemeća” i Opštinske uprave Rogatica u privatna vozila, preko kartica javnog preduzeća i lokalne uprave, a troši se na dovoženje birača koji glasaju za SNSD.

Nedavna žurka, na kojoj su im ciljna populacija bili maloljetnici koji do 2. oktobra navršavaju 18 godina i stiču pravo glasa, i kojima su o velikim količinama točili alkoholna pića u pokušaju da pridobiju njihove glasove, još jednom je pokazala da SNSD niti bira sredstva niti metode da otme glasove. A o ovom slučaju zloupotrebe izvještavali su i drugi mediji.

U takvim okolnostima nema govora o fer i poštenim izborima, smatra rogatička opozicija i od institucija sistema očekuje reakciju i sprečavanje ovih nezakonitih radnji.

(ISTOK)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube