Naslovna Najnovije Znate li koliko zarađuju svjetski i regionalni lideri?

Znate li koliko zarađuju svjetski i regionalni lideri?

0

Ukoliko se analiziraju predsjednici nekoliko zemalja koje slove za svjetske sile, može se vidjeti kako razlike u plaćama koje se izdvajaju iz budžeta za njihove funkcije variraju od basnoslovnih iznosa pa sve do onih koji se teško mogu ocijeniti kao realni, ali predstavljaju zvanične izvore vlada, odnosno kabineta predsjednika.

Iako donose svakodnevne i važne odluke koje mogu odrediti sudbinu zemalja, ali i građana diljem planeta, o prihodima svjetskih, ali i regionalnih predsjednika i premijera ne govori se često.

Ukoliko se analiziraju predsjednici nekoliko zemalja koje slove za svjetske sile, može se vidjeti kako razlike u plaćama koje se izdvajaju iz budžeta za njihove funkcije variraju od basnoslovnih iznosa pa sve do onih koji se teško mogu ocijeniti kao realni, ali predstavljaju zvanične izvore vlada, odnosno kabineta predsjednika.

Koji državnici imaju najveću ploču?

Kada je riječ o plaćama predsjednika u svijetu, na vrhu ove liste, bar kada govorimo o najvećim državama svijeta, izdvaja se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden.

Prema američkim zakonima i Ustavu, plaća predsjednika Sjedinjenih Američkih Država određuje Kongres SAD-a te je ona već godinama na istom nivou što znači da su iste iznose kada se govori o plaćama primali i Bajden, ali i njegovi prethodnici uključujući Donalda Trampu i Baraka Obamu.

Prema informacijama iz Bijele kuće, godišnja plaća američkog predsjednika propisana je na 400.000 dolara.

Ono što je zanimljivo, kroz povijest Sjedinjenih Američkih Država, plata predsjednika rasla je nekoliko puta. Prvih 18 američkih predsjednika imalo je propisanu platu od 25.000 dolara. Od 1933. do 1945. godine, plaća američkih predsjednika povećana je na 75.000 dolara, a 1969. godine Kongres je usvojio odluku o povećanju plate na 200.000 dolara.

Posljednje uvećanje plate predsjednika u SAD-u dogodilo se 2000. godine kada je Kongres platu podigao na 400.000 dolara koliko je cifra koja se održala do danas.

Jedan od onih koji se može pohvaliti platom je i kancelar Njemačke Olaf Šolc koji na godišnjem nivou inkasira 360.000 eura, što je neznatno manje od američkog predsjednika.

Međutim, njemački kancelar nije osoba koja zarađuje i najveći iznos kada je riječ o plaćama.

Njemački Tagesschau objavio je informaciju kako najmanje 21 član odbora saveznih kompanija ima veću platu od prvog čovjeka države. Prema pisanju ovog medija, najviše zarađuje generalni direktor Deutsche Bahne s godišnjom platom od 900.000 eura.

Kada je riječ o ostalim državnicima, izdvajaju se premijer Velike Britanije Rishi Sunak i predsjednik Francuske Emmanuel Makron koji na godišnjem nivou zarađuju 189.127 odnosno 162.000 eura.

Za neke službene, javno dostupne informacije o plaćama jako je teško pronaći. Prema pisanju CNN-a, Kremlj je saopćio kako ruski predsjednik Vladimir Putin na godišnjem nivou inkasira 127.513 eura.

Ono što je interesantno, među državnicima koji zarađuju najmanje novca su predsjednik Turske i Kine. Turski list Cumhuriyet objavio je informaciju kako je plaća predsjednika iznosila 100.750 turskih lira na mjesečnoj razini koliko je iznosio koji je turski predsjednik primao iu prethodnoj godini.

Vjerovatno najzanimljiviji podatak je onaj koji se odnosi na prvog čovjeka Kine Xi Jinpinga. Državni mediji u Kini objavili su raniju informaciju kako je godišnji iznos plate predsjednika 20.000 dolara.

Najveća ploča povećanja uslijedila je 2015. godine kada je Komunistička partija odobrila povećanje za 62 mjesta i to za predsjednika i još šest visokorangiranih dužnosnika.

Tko je „najbogatiji“ lider regije?

Za razliku od svjetskih dužnosnika, ploče predsjednika odnosno premijera u regiji znatno su manje, ali svakako podjednako zanimljive za analizu.

Ukoliko se promatraju ploče predsjednika i premijera u zemljama bivše Jugoslavije, list se navodi upravo Bosna i Hercegovina. Zbog državnog uređenja i tročlanog Predsjedništva, na godišnjem nivou se u Bosni i Hercegovini za njihovu ploču, u ukupnom iznosu za svečane, izdvaja nešto više od 100.000 eura.

Osnovna mjesečna plaća člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine propisana je na 6.000 KM.

Gledajući druge države regije, „najbogatiji“ predsjednik je prvi čovjek Hrvatske – Zoran Milanović. Prema podacima iz imovinske kartice, predsjednik Hrvatske objavio je neto iznos plate od 3,555 eura na mjesečnom nivou. Sličan iznos plate prima i predsjednica Slovenije Nataša Pirc-Musar koja na godišnjem nivou inkasira 42.456 eura.

Kada je riječ o predsjedniku Crne Gore, s obzirom na to da je Jakov Milatović ovu funkciju preuzeo prije nekoliko sedmica, kao uvid u platu predsjednika Crne Gore poslužio je imovinski karton bivšeg predsjednika Mile Đukanovića koji je na godišnjem nivou primao 26.490 eura.

Iako bi se možda očekivalo drugačije, među onima koji primaju najmanji iznos kada je riječ o plati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, prema podacima Agencije za sprječavanje korupcije, prijavio mjesečni iznos plate od 1.500 eura.

Naravno, iluzorno je očekivati ​​kako donosioci odluka, osobito predsjednici i premijeri, na mjesečnom nivou „žive“ samo od osnovne ploče.

Pored osnovne ploče, gotovo u svakom slučaju postoje i druge naknade koje utječu na ukupni iznos prihoda premijera ili predsjednika na mjesečnom nivou.

Međutim, svakako i ovi iznosi mogu poslužiti kao dobar pokazatelj koliko se zapravo sredstva izdvajaju iz budžeta za one koji često donose i najvažnije odluke kako za građane svojih zemalja, tako i za cijeli svijet.

(Klix) Foto: Ilustracija

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube