Naslovna Najnovije Zora Vidović tvrdi da ima decenijski plan

Zora Vidović tvrdi da ima decenijski plan

0

Čuvena rečenica Nikole Pašića „spasa nam nema, propasti nećemo“ vjerovatno najbolje oslikava trenutnu situaciji u budžetu Republike Srpske.

U prevodu, riječima ministarke finansija Zore Vidović, domaće banke sa stranim kapitalom neće da posluju s Vladom, ali Republika Srpska će, bez obzira na to, iznaći sredstva, održati likvidnost budžeta i sve redovne isplate kako u ovoj tako i u narednoj godini.

Vidovićeva je Srni izjavila da je vidljiv veoma veliki pritisak međunarodne zajednice na Srpsku u smislu obezbjeđenja sredstava.

– Naše banke koje imaju strani kapital apsolutno nas ne prate, a pratile su nas uvijek. Imaju mogućnost da nas prate, imaju sredstava, ali jednostavno zbog pritiska međunarodne zajednice to se ne radi – objasnila je Vidovićeva, a potom poručila: „Mi pravimo planove, ne za jednu godinu, nego za narednih 10 godina“.

Kontaktirali smo neke banke u stranom vlasništvu, ali nisu željeli da komentarišu izjavu Vidovićeve.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Marko Đogo, podsjeća da banke u domaćem vlasništvu, ili u vlasništvu Republike Srbije, danas čine više od 50 odsto bankarskog sistema RS. Dok su, na primjer, 2018. činile oko 25 odsto.

Ako domaće banke „ne žele da prate“ Srpsku, to znači da će kupci petogodišnjih obveznica sa posljednje, 63. emisije vjerovatno biti domaća fizička i pravna lica, što samo podgrijava spekulacije da su „tajkuni“ ti koji spasavaju budžet RS.

Ko god da je, za to će dobiti fiksnu kamatnu stopu od čak šest odsto godišnje. Inače, nova emisija obveznica vrijedna je 15 miliona KM, a prije samo nekoliko dana na Banjalučkoj berzi u 62. emisiji obveznica prodate su obveznice vrijedne 130 miliona KM, po istoj kamatnoj stopi.

Očigledno je da to nije dovoljno, jer je Vlada RS, samo dva dana nakon što je na berzi prodala pomenute obveznice za 130 miliona maraka, donijela dvije odluke o novim zaduženjima u ukupnom iznosu od 73,7 miliona maraka. Od kojih će se prvo u iznosu od 58,7 miliona maraka ili 30 miliona evra realizovati kod Izvozno-uvozne banke Mađarske.

„Namena kredita je obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga, a u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske“, navodi se u odluci Vlade. Rok otplate je deset godina po fiksnoj kamatnoj stopi od pet odsto godišnje.

(BN/Srpskainfo)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube