Naslovna Najnovije 13 UČESNIKA KONFERENCIJE ODBILO DA OŠTRO KRITIKUJE AKCIJU U UKRAJINI: Tri velike...

13 UČESNIKA KONFERENCIJE ODBILO DA OŠTRO KRITIKUJE AKCIJU U UKRAJINI: Tri velike zemlje apsolutno stale na stranu Rusije

0

Učesnici 15. konferencije ministara odbrane Amerike objavili su zajedničku deklaraciju u kojoj je većina, 13 od 21 zemlje, odbila da oštro kritikuje akciju Rusije u Ukrajini, dok Argentina, Brazil i Meksiko imaju stav da to ne može da bude predmet diskusije na forumu.

– Konflikti su u celom svetu, kao što je invazija na Ukrajinu i nasilje oružanih grupa koje terorišu stanovništvo Haitija. To nisu legitimna sredstva za rešavanje sukoba, pa se države članice konferencije ministara odbrane Amerike nadaju da će se brzo doći do mirnog rešenja – navodi se u zaključku deklaracije učesnika konferencije 21 zemlje kontinenta, koja se održava u Brazilu.

Tri zemlje učesnice konferencije: Argentina, Brazil i Meksiko su napomenule da je ovo pitanje u kompetenciji Ujedinjenih nacija i da ne može da bude predmet diskusije na forumu.

Pritom, osam ministara odbrane iz Kanade, Kolumbije, Ekvadora, SAD, Gvatemale, Haitija, Paragvaja i Dominikanske Republike je insistiralo na uključivanju fusnote u kojoj je odvojeno izraženo oštro neodobravanje događaja u Ukrajini.

Konferencija ministara odbrane Amerike održava se svake dve godine. Prvi sastanak je održan 1995. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube