Naslovna Republika Srpska Odata počast najmlađem borcu VRS Spomenku Gostiću

Odata počast najmlađem borcu VRS Spomenku Gostiću

0

Na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, u opštini Maglaj, u nedjelju su članovi porodice, nekadašnji saborci i poštovaoci položili vijence i odali počast Spomenku Gostiću, najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske, koji je poginuo 20. marta 1993. godine.

Vladimir Kukić, sveštenik koji je služio parastos, istakao je značaj posjete grobu mladog borca, kao i očuvanja kulture sjećanja na njegovu i žrtvu svih koji su živote utkali u temelj Republike Srpske.

Mile Savić, autor dokumentarnog filma „Spomenko na vječnoj straži“ i knjige „Spomenko i Ozren“, rekao je da je priča o Spomenku poruka da je rat, u kojem stradaju i najslabiji i najčestitiji, užas koji treba spriječiti.

„Kažu da čovjek umire kada i posljednja osoba prestane o njemu da priča i nadam se da će kroz filmu o Spomenku i knjigu ‘Spomenko i Ozren’ on vječno da živi“, naveo je Savić.

Dragan Tripić, Spomenkov brat, kazao je da ga nikada neće zaboraviti i da, kada god su u prilici, posjećuju njegov grob.

„Bio sam sa Spomenkom dan pred njegovo stradanje. Zauvijek ćemo čuvati sjećanje na njega“, dodao je Tripić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, naglasio je da je za njega Spomenko simbol hrabrosti, čojstva i pravog patriotizma.

„Bez obzira na godine i okolnosti u datom trenutku, dati sve ono što čovjek može od sebe da zaštiti svoju otadžbinu, rodnu grudu, mjesto gdje živi i taj poriv da u najtežim okolnostima ne ode iz zemlje koja je njegova, zaista je definicija patriotizma“, kazao je Stanivuković.

Podsjećamo, Spomenko Gostić poginuo je u martu 1993, u dobi od 15 godina, u Jovićima na Ozrenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: