14.7 C
Banja Luka

Istočno Sarajevo: Predstavljen rad Evropske demokratske mreže mladih

U prostorijama opštine Istočna Ilidža mladima Istočnog Sarajeva predstavljen je rad Evropske demokratske mreže mladih, sa ciljem poticanja aktivizma i regionalne saradnje kao i osnaživanja mladih da uzmu aktivno učešće u zajednici.

Na osnovu vrijednosti slobode, pravde i jednakosti, članovi ove mreže posvećeni su izgradnji i održavanju demokratije i promovisanju većeg građanskog i političkog liderstva mladih u Evropi kroz principe: inkluzija, anti-ekstremizam transparentnost, odgovornost, konstruktivan politički angažman, solidarnost,
poštovanje, etičko ponašanje i ekološka svijest.

”Mi smo tim mladih ljudi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u namjeri da širimo znanja i iskustva, a sve sa ciljem kreiranja dijaloga prema rješavanju aktuelnih problema mladih”, rekao je Faris Nuhanović, član liderskog savjeta Evropske demokratske mreže mladih, naglašavajući da je u pitanju regionalna mreža koja postoji u nekoliko država Evrope te da se uskoro otvaraju aplikacije za članstvo.

Prezentaciji su prisustvovali mladi iz Istočnog Sarajeva zainteresovani za regionalnu saradnju i aktivizam u zajednici, a prema njihovim riječima, utisci su pozitivni.

”Drago mi je da sam prisustvovala ovom događaju, nisam sigurna da li ću aplicirati za članstvo, ali mi djeluje zanimljivo”, rekla je Marija Anđelković.

Evropska demorkatska mreža djeluje na prostoru 23 države Evrope i okuplja mlade aktiviste iz različitih društvenih sfera.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here