Naslovna Izdvajamo Važno je ohrabriti i osnažiti žene i graditi njihovo samopouzdanje

Važno je ohrabriti i osnažiti žene i graditi njihovo samopouzdanje

0

Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža organizovao je panel diskusiju u sklopu programa “Žene za žene” koji za cilj ima donošenje strategije osnaživanja žena u Istočnom Sarajevu i rad na sistemskom poboljšanju položaja žena u društvu.

Vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i informisanje opštine Istočna Ilidža Božidar Novaković izjavio je da su učesnici prve panel diskusije žene iz oblasti društveno-političkog života koje se svojim djelovanjem značajno ističu u društvu i koje obavljaju najodgovornije poslove.

Prema njegovim riječima, panelisti će govoriti o izazovima i problemima sa kojima su se suočavali kroz karijeru i šta ih je osnaživalo da to prevaziđu.

– Cilj ove panel diskusije je prikupljanje informacija i stvaranje konkretnh inicijativa koje će biti upućene nadležnim institucijama, a sve u cilju poboljšanja položaja žena u gradu Istočno Sarajevo – istakao je Novaković.

Koordinator programa osnaživanja žena u Istočnom Sarajevu Dragana Vučković istakla je da je rukovodstvo opštine Istočna Ilidža i Centra za kulturu i informsianje prepoznalo njenu inicijativu i da, prema njenim riječima, program osnaživanja žena neće prestati na samo jednoj panel diskusiji.

– Ja sam polaznik treće generacije Instituta za napredno liderstvo u politici i zajedno sa kolegama smo pokrenuli program osnaživanja žena „Žene za žene“ u lokalnim zajednicama. Poslije planirane tri panel diskusije, koje će se održati u ovoj lokalnoj zajednici, imamo namjeru da istupimo sa konkretnim prijedlogom strategije za poboljšanja položaja žena u Istočnom Sarajevu – rekla je Vučkovićeva.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS Pale Slađana Jašarević, jedan od panelista, istakla je da žene bez podrške porodice ne mogu graditi karijeru.

– Novinar sam po struci i taj posao je vrlo zahtjevan jer nemate radno vrijeme, slobodne vikende i praznike, a kao i svaku ženu, pored karijere, čekaj i kućni poslovi i porodica. Teško je uklopiti porodicu i karijeru, ali moguće je, ukoliko imate podršku same porodice – rekla je Jašarevićeva.

Šef za bilaterarne odnose u Parlamentarnoj skupštini BiH Jelena Rajaković istakla je da se susretala sa problemima i izazovima u karijeri.

– Danas smo tu da ženama prenesoma iskustva, način da s ebore u profesionalnom i javnom životu i ako samo jedna rečenica dopre do njih i ohrabri ih, postigli smo cilj – rekla je Rajakovićeva.

Predsjednik Foruma žena PDP-a Marina Blagojević istakla je da je broj žena u politici u Republici Srpskoj i BiH jako mali, i da on mora biti znatno veći.

– U parlamentu Republike Srske je oko 18 odsto žena, nešto malo više je na nivou parlamenta BiH, i to pokazuje da su žene zapostavljene u političkom životu. One su na takvoj poziciji jer muškarci u ovoj zemlji tako žele, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju – rekla je ona.

Prema njenim riječima, važno je ohrabriti i osnažiti žene i graditi njihovo samopouzdanje jer ženema ne fali obrazovanje, sposobnost i znanje nego, isključivo samopouzdanje, zbog patrijarhalnog društva u kojem žive.