Naslovna Najnovije Ostalo kako je Dodik i rekao: SNSD-u 10 ministarstava, evo kako je...

Ostalo kako je Dodik i rekao: SNSD-u 10 ministarstava, evo kako je zadovoljena nacionalna kvota

0

Kako je Dodik rekao, tako se i ispunilo. SNSD-u je pripalo deset od ukupno šesnaest ministarstava u novoj Vladi Republike Srpske koju će najmanje dvije naredne godine voditi Radovan Višković.

Alen Šeranić, Zlatan Klokić, Miloš Bukejlović, Željka Stojčić, Zora Vidović, Siniša Karan, Dragoslav Kabić, Savo Minić, Željko Budimir, Vojin Mitrović, , ministri su iz najveće koalicione stranke SNSD-a, dok su Đokićevim socijalistima pripala dva mjesta ( Petar Đokić i Dado Dogan ), dok su po jedno dobili NPS ( Senka Jujić ), DEMOS ( Nedeljko Čubrilović), Ujedinjena Srpska ( Bojan Vipotnik ) i Pokret za državu (Sevlid Hurtić ).

Komplikovanoj stranačkoj pridružila se i „nacionalna“ matematika, te su resori podijeljeni tako da zadovolje tzv. nacionalni ključ ( 8 Srba, 5 Bošnjaka i 3 Hrvata ), a kako piše u Ustavu Republike Srpske .

Tako je Ujedinjenoj Srpskoj pripalo da predloži jednog Hrvata, dok je NPS predložio Bošnjakinju. Kako su socijalisti dobili 2 pozicije, jedna je pripala Srbinu a druga Bošnjaku. Pokret za državu predložio je Sevlida Hurtića (Bošnjak), a iz SNSD-a su po dva pripadnika bošnjačke odnosno hrvatske nacionalnosti dok je preostalih 6 iz reda srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: