24.7 C
Banja Luka

Nešković predložio zakon o Ustavnom sudu BiH

Želimir Nešković, delegat u Domu naroda BiH, uputio je u proceduru Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim je definisan prestanak mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

„Strane sudije treba da budu zamijenjene domaćim sudijama. Postoji više razloga za donošenje ovog zakona, prije svega imamo preporuke Evropske komisije, jer postoje brojne činjenice koje govore da je ova regulativa, kada je u pitanju rad Ustavnog suda BiH, zastarjela, da nije adekvatna i da treba biti bolja“, rekao je Nešković.

Takođe, imajući u vidu karakter same BiH, njenu složenost u ustavno-pravnom sistemu i uređenju, Nešković smatra, da bi svi narodi u BiH bili bolje zadovoljeni kroz Ustavni sud BiH, te da su njegove izmjene neophodne.

„Najvažnije je da mnoga zakonska regulativna pitanja koja se odnose na rad Ustavnog suda BiH budu regulisana pravilnikom o radu, odnosno pravilima samog Ustavnog suda BiH koje je Sud sam sebi donio, te smatram da zakon, a ne pravila, treba detaljnije da odrede i sam način izbora sudija, njegov sastav, odlučivanje i sva ona pitanja koja se pojedinačno odnose na rad Ustavnog suda“, rekao je Nešković.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here