13.7 C
Banja Luka

VRHOVNA RADA IZGLASALA: Ukrajinska Pravoslavna crkva se zabranjuje u Ukrajini!

Vrhovna rada je 19. oktobra usvojila u prvom čitanju vladin predlog zakona „o zabrani verskih organizacija povezanih sa Rusijom“.

Ukoliko bude konačno usvojen, zakon će otvoriti put za potpunu sudsku zabranu delovanja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Ukrajini.

Predlog zakona danas je podržalo 267 poslanika Vrhovne rade – 15 ljudi je glasalo protiv, dva parlamentaraca su bila uzdržana.

Važno je napomenuti da je i pre glasanja predlog zakona kritikovao Svetski savet crkava, međunarodna hrišćanska organizacija osnovana 1948. godine sa sedištem u Švajcarskoj.

 

Organizacija, koju predstavlja direktor Komisije crkava za međunarodne poslove Peter Pruv, apelovala je na predsednika Rade Ruslana Stefančuka sa apelom da ne donosi zakon koji „preti da razori društveno jedinstvo u Ukrajini“.

„Zabrana ili drugo kolektivno kažnjavanje UPC u celini, bez jasnih i javnih dokaza da sama crkva predstavlja realnu pretnju po nacionalnu bezbednost Ukrajine, bila bi, po našem mišljenju, mera dubokog podela i kontraproduktivnosti“, navodi se u saopštenju. smatra Svetski savet crkava.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here