Naslovna Izdvajamo Lavrov: Postoji velika opasnost da se rat u Izraelu proširi

Lavrov: Postoji velika opasnost da se rat u Izraelu proširi

0

Postoji veliki rizik da bi palestinsko-izraelski konflikt mogao da preraste u regionalni, kaže danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On dodaje da su pokušaji da se odgovornost za novonastalu situaciju svali na Iran provokacija, jer smatra da „iransko rukovodstvo zauzima dosta odgovoran i izbalansiran stav i upravo poziva da se ne dopusti da ovaj konflikt obuhvati ceo region i susjedne zemlje“.

Upitan da prokomentariše inicijativu Turske o formiranju posebnog sistema država-garanata, koje bi bile garanti mira na Bliskom istoku, Lavrov još kaže da je Moskva u kontaktu sa Ankarom po pitanju Bliskog istoka i da je spremna za dijalog.

„Spremni smo da diskutujemo o konstruktivnim predlozima. Ova inicijativa, o kojoj sam poslednjih dana čuo, jasno je da ima za cilj deeskalaciju i normalizaciju situacije. A šta ona konkretno podrazumijeva – o tome bismo voljeli da, naravno, više čujemo od naših turskih prijatelja“, dodao je ministar.

Nakon posjete Kim Džong Una Rusiji, odnosi sa Sjevernom Korejom prerasli u strateške

Komentarišući saradnju Moskve i Pjongjanga, Lavrov kaže da Rusija planira da nastavi saradnju sa Severnom Korejom na različitim nivoima i ocjenjuje da je saradnja dvije zemlje, nakon posjete lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una Rusiji, postala strateška.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Koreje potvrdila je ove riječi, dodavši da se „bilateralni odnosi razvijaju novom snagom“.

Lavrov je, takođe, potvrdio da će kontakti najviših zvaničnika biti nastavljeni i ubuduće.

Govoreći o situaciji na Korejskom poluostrvu, ruski ministar je poručio da se Rusija zalaže da se svi bezbjednosni problemi na poluostrvu rešavaju mirnim putem, odnosno, dijalogom.

Ipak, priznaje da i Rusiju, baš kao i Sjevernu Koreju, „ozbiljno zabrinjava aktivizacija vojne aktivnosti SAD, Japana i Južne Koreje“, ali i težnja Vašingtona da u taj region prebaci svoju stratešku infrastrukturu.

Kako prenose ruski mediji, Sjeverna Koreja toplo je dočekala ruskog ministra spoljnih poslova i ostale pripadnike ruske delegacije. Pjongjang je izrazio nadu da će tokom dvodnevne posjete Lavrova biti postignuti dobri rezultati, a odnosi dvije zemlje još više prošireni.

(rt balkan)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube