Naslovna Izdvajamo Abazović: Ako želimo rezultate moramo promijeniti vrh tužilaštva

Abazović: Ako želimo rezultate moramo promijeniti vrh tužilaštva

Dritan Abazović

Crna Gora sa ljudima koji upravljaju državnim tužilaštvom ne može postići rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, rekao je danas potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET).

„Sa ljudima koji sada upravljaju tužilaštvom ne možemo postići rezultate koje želimo postići i to je problem. Stoga vas molim za razumijavanje. Želimo ići evropskim putem i želimo slijediti pravila. Ne želimo učiniti ništa što bi bilo protiv evropskih pravila i standarda, ali treba nam pomoć da nađemo zajedničko rješenje, a zajedničko rješenje je da ako želimo rezultate moramo promijeniti vrh državnog tužilaštva“, kazao je Abazović.

On je naveo da ima mnogo predmeta visoke korupcije koji nekoliko godina stoje u fiokama tužilaštva i ne zna se tačna istinu o njima.

Smatra da je polarizacija crnogorskog društva najtjesnije povezana sa korupcijom i organizovanim kriminalom

„Ljudi znaju da je to jedan od ključnih problema. I kada govorimo o tome znam da i u EU i EK, ali i EP postoji dilema što se tiče zakona o državnom tužilaštvu i specijalnom državnom tužilaštvu“, kazao je Abazović.

Iz Vlade je ranije danas saopšteno da će Abazović, prije obraćanja evroposlanicima održati sastanak sa predsjednikom AFET-a Dejvidom Mekalisterom, te da će sastanku prisustvovati i glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić, savjetnica premijera Vanja Radević i savjetnik potpredsjednika Vlade Filip Adžić.

Iz Vlade su podsjetili da su evroposlanici AFET-a, Odbora koji prati sporovođenje zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU i koji za cilj ima jačanje i osiguranje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, na redovnoj sjednici 22. februara, raspravljali o Nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori.

Abazović danas evropskim poslanicima govori uoči glasanja pred AFET-om, koje se očekuje u aprilu, i usvajanja Rezolucije EP o Crnoj Gori tokom plenarnog zasijedanja u maju.