Naslovna Region Abazović: Zakon o porijeklu imovine usvojiti što prije

Abazović: Zakon o porijeklu imovine usvojiti što prije

0
Dritan abazović

Zakon o porijeklu imovine osnovni je preduslov borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i treba ga što prije usvojiti, ocijenio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

„Ne želim nikog konkretno da targetiram, zato ću reći da kontrola može da počne od mene, pa preko mojih kolega iz Vlade, a zatim neka stigne do predsjednika Crne Gore i svih drugih javnih djelatnika“ rekao je Abazović.

On je na Regionalnom evroatlantskom kampu REACT, koji je organizovao Alfa centar, rekao da će „mnogima biti neprijatno kada im kontrola pokuca na vrata”.

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović je, komentarišući prilike u Crnoj Gori, kazao da ga od spoljnopolitičkih prilika mnogo više opterećuju one unutrašnje.

„Stvaramo toksičnu atmosferu, koja može da ima dalekosežne posljedice po Crnu Goru. Apelujem na sve političke djelatnike, institucije, medije i cjelokupnu javnost, da malo izokrenemo stvari i počnemo više da govorimo o realnim problemima koji nas muče“, istakao je Abazović.

Kako je naveo, građani Crne Gore zaslužuju da budu pomireni.

„Konačno moramo prestati da u svakom činu tražimo neprijateljstvo. Crna Gora mora da iskorači. Najbolji način je da u bližnjem svom ne vidimo neprijatelja, već prijatelja”, kazao je Abazović.

Govoreći o izazovima sa kojima se susrela Crna Gora u prethodnom periodu i značaju koji je za nju imalo učlanjenje u NATO savezu, on je istakao da je članstvo u Alijansi imalo višestruke benefite za Crnu Goru.

„Najveći benefit je taj što je zavladao sistem sigurnosti, koji je, nakon prve demokratske smjene vlasti, omogućio da se Crnoj Gori ne desi scenario kakav se desio u Siriji ili Ukrajini”, naveo je Abazović.

On je kazao da je Crna Gora tranziciju uspjela da izvede na miran i dostojanstven način, a da je za to članstvo u NATO, iako ne presudno, uticalo na svoj način.

„Naše učlanjenje u NATO je bio motiv više da se sve odigra na miran način i da međunarodna javnost Crnu Goru percipira kao dio zapada”, smatra Abazović.

On je istakao da je Crna Gora, od zemlje koja nije emitovala sigurnost, nakon tri godine članstva u NATO savezu ostvarila veliki demokratski iskorak, kao i da je došlo do povratka suvereniteta građanima.

„Nadam se da se politički monopoli u Crnoj Gori više neće dešavati, već da će građani na izborima slobodno birati različite političke opcije. Pozitivan rezultat toga je da će se ubuduće svako dobro zapitati da li je dobro ono što radi”, naveo je Abazović.

On je rekao da je prezadovoljan i pozitivno iznenađen činjenicom da je nova Vlada dobila međunarodnu podršku već nakon 12 ili 13 radnih dana.

„Zaista je veliki uspjeh posjeta premijera Briselu, ako imamo u vidu da se tamo u posljednje vrijeme ne praktikuju zajednički fizički sastanci. Time je poslata jaka i jasna poruka Vlade međunarodnoj zajednici, kao i političkim djelatnicima u Crnoj Gori”, ocijenio je Abazović.

(Vijesti.me)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube