Naslovna Crna Hronika Elez tražen i u vezi s ubistvima Ostojića i Milićevića

Elez tražen i u vezi s ubistvima Ostojića i Milićevića

0

Darko Elez (40) uhapšen je u ponedjeljak u Beogradu na osnovu potjernice Interpola BiH i narednih dana trebalo bi da bude isporučen u BiH, a kako nezvanično saznajemo, osim zbog suđenja u predmetu „Lutka“, tražen je u vezi s ubistvima Miloša Ostojića i Siniše Milićevića.

Elez je uhapšen na osnovu potjernice Interpola BiH i imao je dva pasoša – BiH i Srbije, a Viši sud u Beogradu odredio mu je esktradicioni pritvor od 18 dana.

Kako je danas saopštilo Tužilaštvo BiH, Eleza traži zbog suđenja u predmetu „Lutka“ zbog organizovanog kriminala, ali i zbog dvije mafijaške likvidacije 2018. i 2019. godine.

Kako su precizirali, Tužilaštvo BiH traži ga  radi vođenja sudskog postupka na temelju potvrđene optužnice u predmetu „Lutka“, kao i istrage koju sprovode Tužilaštvo BiH i MUP RS, zajedno s partnerskim institucijama regiona, koja se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH od 2017. do 2019. godine.

„Osumnjičeni se potražuje radi procesuiranja na temelju potvrđene optužnice koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi s više teških krivičnih djela, među kojima ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine“, navode iz Tužilaštva.

Takođe ga traže i zbog istrage koju  vode Tužilaštvo  BiH i MUP RS, zajedno s partenerskim institucijama u BiH i regionu.

„Odnosi se na teška krvična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima dva ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, planiranja i pokušaji ubistva na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznude, zastrašivanja i druga krivična djela na štetu oštećenih osoba s područja Istočnog Sarajeva i BiH“, navodi se u saopštenju.

Kako navode, došli su do saznanja da je osumnjičeni Elez organizator i koordinator počinjenih krivičnih  djela, zajedno sa drugim osobama.

Pritvor Elezu može biti produžen na zahtjev države koja traži izručenje, ali ne može trajati duže od 40 dana, a Tužilaštvo BiH uputilo je pravosudnim institucijama Srbije zahtjev za izručenje Eleza pravosuđu BiH.

On je u predmetu „Lutka“ optužen da je bio vođa kriminalne grupe koju terete za nekoliko ubistava, pljačke  2,2 miliona evra iz transporta novca Privredne banke Sarajevo i 1,8 miliona maraka transporta novca Pavlović internacional banke iz Bijeljine, kao  i pljačku 670.000 KM iz centralne „BH pošte“ u Sarajevu.

Elez je poznat  kao vođa kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva, koja se godinama sukobljavala sa suparničkim grupom njegovog nekadašnjeg kuma i najboljeg prijatelja Đorđa Ždrala. U petogodišnjem „ratu kumova“ počinjeno je nekoliko ubistava.

Elez je sa Ždralom ušao u sukob u ljeto 2005. godine, po jednoj verziji zbog raspodjele plijena od pljačke Pavlović banke, a po drugoj zbog djevojke, bivše mis i „Playboyeve“ zečice Slobodanke Tošić.

Ona je takođe optužena u predmetu „Lutka“ da je po Elezovom nalogu namamila Ždrala u sačekušu u naselju Koran, u Lukavici, koji je tada preživio napad.

Vulin: Građani Srbije i BiH mogu biti mirni

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, saopštio je da je hapšenje Darka Eleza, jednog od najozloglašenijih kriminalaca, dokaz da u Srbiji nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je objavio rat organizovanom kriminalu i mafiji, i on se ovako vodi. Hapšenje jednog od najzloglasnijih kriminalaca, čije žrtve su građani i Srbije i Srpske, dokaz je da će u obračunu s mafijom prvi pasti najveći mafijaši“, poručio je Vulin.

Kako je istakao Vulin, ovaj osumnjičeni je višestruki povratnik u izvršenju najtežih krivičnih djela.

Podsjećajući na njegovu krimnalnu prošlost, Vulin kaže da se za Eleza vezuju ubistva, šverc droge, reket, te da njegovim hapšenjem građani Srbije, ali i BiH mogu da budu mirniji.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube