Naslovna Najnovije ABRAMSI NA DUGOM ŠTAPU Pentagon priznao da nema tenkove koje je Bajden...

ABRAMSI NA DUGOM ŠTAPU Pentagon priznao da nema tenkove koje je Bajden obećao Zelenskom

0

Sjedinjene Američke Države priznaju da nemaju zalihe tenkova „abrams“ za Ukrajinu u skladištima američke vojske, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing. – Jednostavno, nemamo ove raspoložive tenkove u američkim skladištima, zbog čega će to trajati mesecima a možda i duže – rekla je ona, objašnjavajući duge rokove za isporuku tenkova Kijevu.

Istovremeno, portal Politiko je objavio da će Ukrajina od SAD dobiti poboljšanu verziju tenkova „M1A2 abrams“ u odnosu na stariju verziju A1 u izvoznoj konfiguraciji, ali bez tajne dodatne opreme koja povećava njegovu vatrenu moć. Međutim, jedina fabrika u SAD koja proizvodi te tenkove sada je pretrpana porudžbinama za Tajvan i Poljsku i ima kapacitet proizvodne linije od samo 12 tenkova mesečno, pa je vrlo neizvesno koliko će Ukrajinci, koji su se prerano obradovali, morati da čekaju. Neki analitičari, kako prenosi TV mreža CBS, smatraju da će biti potrebne možda i godine dok budu ispunjena obećanja oko isporuke teških tenkova iz SAD i Evrope u Ukrajinu.

Nemačka štampa piše da su neke opozicione stranke vrlo nezadovoljne odlukom kancelara Šolca da odobri slanje tenkova „leopard“, a pojedini lideri opozicije na društvenim mrežama otvoreno ocenjuju taj potez kao „vazalski čin“ prema SAD, uz upozorenje da vlada uvodi Nemačku u „istorijski rizik po evropsku i globalnu bezbednost“.

alo

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube