Naslovna Republika Srpska Adžić za godinu dana zadužio Gradišku za preko 20 miliona KM

Adžić za godinu dana zadužio Gradišku za preko 20 miliona KM

0

GRADIŠKA – Dvije godine nakon što je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić na račun budžeta kupio automobil vrijedan 140.000 maraka, od banaka traži kredite za investicije i krpljenje budžetskih rupa.

Naime, Adžić traži dva kredita ukupne vrijednosti od tri miliona maraka.

Manji kredit od milion KM planira da vrati u roku od godinu dana po kamatnoj stopi od 2,5 odsto, dok onaj veći od dva miliona želi da razvuče na deset godina i dobije grejs period od dvije godine, s tim da je planirana kamatna stopa u četiri odsto.

Drugi kredit će biti potrošen u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu te za sportsku dvoranu.

Prema zvaničnim podacima, bez ovog zaduženja, Gradiška otplaćuje devet kredita po osnovu kojih će do 2040. godine morati da vrati nepunih 35 miliona maraka, što je na nivou godišnjeg budžeta.

Adžić i njegova administracija su najveći kredit podigli prije tačno godinu dana, kada su se kod tri komercijalne banke zadužili za 17,5 miliona maraka i to kako bi bi zatvorili stare obaveze.

Zaduženje je pravdao tako što je naveo kako se refinansiranjem postojećih obaveza rasteretiti budžet grada, smanjiti kamatna stopa, ali i produžiti rok otplate kreditnih obaveza.

Saglasnost za novo zaduženje je dobio je od Ministarstva finansija Republike Srpske koje je konstatovalo kako je zaduženje u zakonskim okvirima.

Imajući u vidu da Gradiška po osnovu postojećih i potencijalnog zaduženja u 2021. godini i bilo kojoj narednoj godini  ne prelazi 18 odsto ostvarenih redovnih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, ministarstvo je saglasno da se grad zaduži prema uslovima definisanim Odlukom skupštine grada”, stoji u dokumentu koji potpisuje ministrica Zora Vidović.

CAPITAL

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube