Naslovna Najnovije Tegeltija: Mađarska donacija vakcina je rezultat mojih i Novalićevih napora

Tegeltija: Mađarska donacija vakcina je rezultat mojih i Novalićevih napora

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekali su danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta, koji je BiH uručio donaciju od 200.000 vakcina Sinopharm.

„Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija vakcina i zbog toga se u ime Vijeća ministara i građana BiH najiskrenije zahvaljujem Vladi Mađarske i gospodinu Szijjartu lično“, rekao je Tegeltija novinarima.On je pojasnio da je današnja donacija rezultat njegovih i Novalićevih napora da osiguraju kupovinu vakcina od Mađarske, ali da je ovaj projekt, na obostarno zadovoljstvo, rezultirao donacijom.

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona te se u drugom kvartalu godine očekuje još 1.128.000 doza vakcina.

Tegeltija je apelovao na građane BiH da se pripreme za što veći odziv za imunizaciju, s obzirom na procjene da bi mogao da stigne novi val virusa korona.

Novalić se zahvalio Vladi Mađarske koja se nesebično odazvala na apel vlasti BiH i osigurala ovu izuzetno vrijednu donaciju.