Naslovna Republika Srpska Troškovi života poskupljuju u Srpskoj, cene preko noći rastu.

Troškovi života poskupljuju u Srpskoj, cene preko noći rastu.

0
Građani Bijeljine ovih dana kažu da, više nego ikada do sada, primjećuju kako troškovi života rastu i kako se cijene neprimjetno, preko noći, mijenjaju u korist trgovaca, naravno, ne u korist kupaca i potrošača.

Najavljuju se poskupljenja mesa i suhomesnatih proizvoda. Više cijene goriva još više zatežu lanac poskupljenja. Životne i egzistencijalne karike u vrijeme pandemije dovedene su do pucanja.

Vera Bubnjević, penzionerka, kazala nam je da je ništa više ne čudi i ne iznenađuje.

– Osnovne namirnice su poskupjele preko noći, od ulja, mliječnih i konditorskih proizvoda, hemije. Sve je poskupjelo od 30 do 40 feninga pa naviše. Sve se to nakupi kada dođete na kasu. Mnogi, koji dođu iz Njemačke i Austrije, se čude i pitaju od čega mi živimo. Nemoćni smo. Moramo kupiti ono osnovno, moramo platiti režije. Sila Boga ne moli – istakla je Bubnjević.

Rajko Jegdić naveo je da je sve poskupjelo, od plastike do prehrambenih proizvoda.

– Ovo je lančana reakcija, domino-efekt. Ne pamtim da je nekada ovako, u kraćem vremenskom roku, sve poskupjelo. Imam prijatelja koji živi u Švedskoj. Pita me, kako vi to ovdje živite. Gore je meso pet eura, a i ovdje je cijena mesa slična. Gdje ste vi, a gdje je Evropa? Ništa ne treba više komentirati – rekao je Jegdić.

Jovo Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono”, osvrćući se na najnoviji talas poskupljenja, kaže “neka nam je Bog na pomoći”.
Ispod radara

Ulje je poskupjelo 40 posto. Neka poskupljenja imaju opravdanje. Međutim, imamo I tiha poskupljenja, kako kažemo, ispod radara. Kad god odeš u market, za isti iznos novca dobiješ manje artikala. Imamo još jednu trgovačku, svjesno kreiranu “anomaliju”. Puno je cijena s, naprimjer, 6,99 ili 5,99 KM i slično.

To trgovci zaokružuju i na tu razliku ne plaćaju porez. Čak oko 99 posto proizvoda u tržnim centrima ima cijene koje se završavaju s devetkom. Mi nemamo onaj jedan fening za vraćanje kusura. Kod nas je pet feninga najmanja novčana jedinica. Na milionima artikala i milioni se zarađuju. Ovo je velika igra na sistemu velikih brojeva – kaže Vasilić.
Neprijatno iznenađenje

Vasilić je rekao da potrošače uskoro očekuje još jedno neprijatno iznenađenje s računima za električnu energiju, jer kupci nisu dobili ugovore.

– Tražili smo hitan sastanak u ministarstvima trgovine i energetike da zajedno analiziramo ugovore o prodaji, odnosno kupovini električne energije, prije nego što uputimo žalbu Konkurencijskom vijeću i Ustavnom sudu – dodao je Vasilić za Avaz.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube