Naslovna Republika Srpska Aerodrom Banjaluka: U julu oboren rekord, letjelo 27.829 putnika

Aerodrom Banjaluka: U julu oboren rekord, letjelo 27.829 putnika

Da je opuštanje epidemioloških mjera u Srpskoj, ali i u pojedinim zemljama Evropske unije dovelo do rasta prihoda u vazduhoplovstvu, potvrđuju i podaci Aerodroma Banjaluka, koji pokazuju da je tokom jula ove godine ovaj aerodrom imao najveći broj putnika tokom jednog mjeseca u svojoj istoriji.

Naime, pandemija virusa korona i zatvaranja koja su uslijedila kao mjera suzbijanja širenja kovida-19 prizemljili su avione, te su doveli do pada broja putnika, a samim tim i prihoda na aerodromima širom BiH.

Podaci za jul ove godine su obećavajući jer je samo tokom ovog mjeseca kroz Aerodrom Banjaluka prošlo 27.829 putnika, što je najveći broj putnika koji je tokom jednog mjeseca prošao kroz ovaj aerodrom u njegovoj istoriji.

Drugim riječima, ovaj broj putnika predstavlja povećanje od 63 odsto u odnosu na period 2019. godine.

Kako je za „Nezavisne novine“ rekao Milan Račić, direktor Aerodroma Banjaluka, više je razloga zašto je došlo do skoka broja putnika, a neki od njih su sklapanje većeg broja aranžmana s niskobudžetnim  avio-kompanijama, ali i prosto želja građana da, nakon zatvaranja u periodu pandemije, otputuju negdje avionom.

„Povećanju broja putnika doprinijelo je sklapanje novog aranžmana s kompanijama ‘Wizz Air’ na pet novih destinacija – Stokholm, Dortmund, Malme, Bazel i Ajndhoven“, rekao je Račić.

Dodao je da je uveden i Tivat kao destinacija kompanije „Air Montenegro“.

Istakao je da je porastu broja putnika doprinijelo i povećanje broja operacija čarter letova kompanije „Freebird airlines“ u saradnji s Turističkom agencijom „Kontiki“.

Naveo je da su ublažavanjem epidemioloških mjera prilikom putovanja u zemlje Evropske unije, ali i na druge destinacije vraćene operacije koje je ovaj aerodrom imao u prethodnom periodu s „Ryanairom“.

„Nakon više od godinu dana zatvorenosti skoro cijelog svijeta građani su se poželjeli putovanja te je u proteklom periodu tražena karta više“, naglasio je Račić.

Iako epidemiolozi najavljuju da bi cijelu BiH tokom jesenjih mjeseci mogao zateći četvrti val pandemije virusa korona, Račić kaže da se svi zaposleni u industriji vazduhoplovstva nadaju da do novih zatvaranja neće doći.

„Svi mi koji radimo u industriji vazduhoplovstva želimo vjerovati da neće ponovo doći do zaključavanja, te da će se bar uz neke od mjera i u zimskom periodu moći putovati“, zaključio je Račić za „Nezavisne“.