Naslovna Najnovije AJKULA NAPALA turistu u HRVATSKOJ! Do kosti mu je rastrgala mišić potkoljenice

AJKULA NAPALA turistu u HRVATSKOJ! Do kosti mu je rastrgala mišić potkoljenice

0

Slovenac Damijan Pešek doživio je neobičan i opasan susret s bijelom ajkulom dok se kupao u Jadranskom moru kod obale Visa, u Hrvatskoj.

Iako je šansa da ajkula napadne čovjeka u Jadranu ili Sredozemnom moru izuzetno mala, nažalost, Damijan je postao rijetki izuzetak.

Naime, dok je lovio ribu na Jadranu, osjetio je snažan udarac u nogu, a more se ubrzo zapjenilo od njegove krvi.

S naporom se okrenuo, a u oči ga je gledala velika bijela ajkula. Znao je da su u pitanju sekunde.

Hoće li ga morska neman stići ili će utočište pronaći na čamcu svojih prijatelja, pitanje je koje sebi Slovenac Damjan Pesek panično postavio u septembru 2008. dok je ronio u uvali Maloj Smokovi na Visu.

Srećom, Damjan Pesek je instruktor ronjenja, pa je znao na koji način da se izvuče iz nemile situacije i preživi napad.

Ipak, povrede su bile značajne i ostao je doživotni invalid. Ajkula ga je zgrabila za lijevu nogu i gotovo je odgrizla. Do kosti mu je rastrgala mišić potkoljenice, teško povrijedila arteriju i živce koji drže i pokreću stopalo.

„Opet je nasrnula na mene. Bilo je jezivo. Uhvatio sam je za škrge i zabio strelicu podvodne puške u stomak. Ranjena ajkula udaljila se samo na tren. Panično sam isplivao na površinu. Vrišteći sam dozivao prijatelje. Oštra peraja prilazila su mi sve bliže i bliže. Bio sam nemoćan posmatrajući trku ko će brže do mene. Samo za tren prijatelji su bili brži“, prepričavao je Damjan Pesek ljekarima ljubljanskog instituta za rehabilitaciju Soča zastrašujući susret s bijelom nemani.

Iako je ovaj traumatičan događaj ostavio ožiljke i strah u Damijanovom životu, on nije odustao od svoje ljubavi prema ronjenju i istraživanju mora. Nakon nekoliko godina, nastavio je s ronjenjem i pecanjem, pokazujući hrabrost i upornost u suočavanju s traumatičnim iskustvom, prenosi sd.rs.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube