Naslovna Najnovije Ako krene rat PUTIN će gađati NUKLEARKAMA iz Kaliningrada? U VARŠAVI SU...

Ako krene rat PUTIN će gađati NUKLEARKAMA iz Kaliningrada? U VARŠAVI SU ZA MINUT! Poljska u strahu

0

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da izveštaji poljskih medija, kao i izjave zvaničnika o navodnom padu ruskih projektila na teritoriju Poljske, predstavljaju „provokacije sa ciljem dalje eskalacije“.

U saopštenju se ističe da „nisu izvršeni nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice ruskim sredstvima uništenja“, prenosi RIA Novosti. Ministarstvo dodaje da fragmenti, čije su fotografije objavili lokalni mediji, „nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem“.

Poljski mediji javili su ranije danas da su dve rakete pale u blizini sela Prževoduv na granici sa Ukrajinom, kao i da su, prema preliminarnim podacima, dve osobe poginule.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao je nakon te vesti sastanak Komiteta za bezbednost Saveta ministara.

RUSKI ISKANDERI VARŠAVU MOGU SPRŽITI ZA MANJE OD 1 MINUTE

Rastojanje Varšava – Kaliningrad vazdušnom linijom iznosi 278.32 km.

Rusko Ministarstvo odbrane već ranije je potvrdilo je da je premjestilo mobilne raketne sisteme Iskander u Kalinjingrad.

Rakete sposobne da nose nuklearne bojeve glave s dometom od 500 kilometara odavde mogu pogoditi praktično bilo koje mjesto u Poljskoj, ali i, na primjer, predgrađe Berlina.

Zabrinutost oko raspoređivanja projektila izrazile su baltičke zemlje i Poljska. 

Iskander Koristi jednostepenu vođenu raketu na čvrsto gorivo 9M723K1 sa integralnom bojevom glavom. Projektil se kontroliše u cijeloj putanji leta. Raketa dužine 7,3 m, prečnika 0,92 m i 3.800 kg može biti opremljena sa visokoeksplozivnom, kasetnom ili oklopnom bojevom glavom od 700 ili 480 kg.

Navođenje cilja je osigurano inercijskim sistemom navođenja, koji koristi infracrvene senzore u završnoj fazi navođenja. Ovo vam omogućava da pogodite metu sa preciznošću do 5 metara.

Vrijeme pripreme za lansiranje kreće se od 4 do 16 minuta, a kašnjenje između lansiranja prve i druge rakete ne prelazi minutu. Posebnost rakete je činjenica da do cilja ne leti klasičnom balističkom putanjom, već teško odredivom putanjom, koju karakterišu nagli brzi bočni odskoci u završnoj fazi leta, koji je takođe praćen. oslobađanjem obmanjujućih ciljeva.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube