30.7 C
Banja Luka

„Ako saznamo da je ušao, biće izbačen“ MUP dobio instrukcije u slučaju da Šmit dođe u Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik, najavio je zabranu ulaska u Republiku Srpsku Kristijanu Šmitu, kojeg institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika u BiH.

Policija Republike Srpske dobila je instrukcije o postupanju u slučaju Kristijana Šmita, a ovu informaciju potvrdio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Od sljedeće sedmice on neće moći ući u Republiku Srpsku, rekao je Dodik nedavno u intervjuu za Mrežu na FTV.

Govoreći o zabrani ulaska Šmitu u Srpsku, Dodik je istakao da on više neće dobijati pratnju policije Republike Srpske.

Dodik tvrdi da je Šmit došao da razvlasti Republiku Srpsku.

– Ako saznamo da je ušao, biće izbačen iz Republike Srpske. Od iduće sedmice on neće moći ući u Republiku Srpsku. Eto, neka proba – rekao je Dodik.

On je pojasnio da se priprema uredba o hapšenje i deportaciji Šmita iz Republike Srpske.

– Ako dođe na neki sastanak u Srpskoj, biće izbačen. Policijske stanice će imati zadatak da, čim saznaju da se Šmit nalazi u Srpskoj, organizuju jedinice da ga izbace – rekao je Dodik.

On se ranije sastao sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinijem kojem je, kako kaže, dao Aneks 10 na engleskom i poručio da Kristijan Šmit nije imenovan.

– Aneks 10 kaže da ga biraju strane potpisnice. Mi smo trebali da izaberemo visokog predstavnika, a da ga potvrdi Savjet bezbjednosti. Kada kažete da to nije u redu i da se držimo slova Dejtona, on kaže da podržava Šmita. Ali čovječe, kakva je ovo demokratija i EU da možete tako da odlučujete – poručio je Dodik.

– Na pitanje šta mi je strateški cilj u odluci da Šmita koji dolazi ovdje neovlašteno naša policija prati i izbaci iz Republike Srpske, ja mu kažem šta bi mogao da bude cilj kad ti nećeš da čuješ osnovnu stvar a to je da niste imenovali čovjeka. Povucite ga u Njemačku, ali treba mu dati 24.000 evra plate koju ima. Nama je najvažnije pitanje imovina, a da su oni doveli Šmita da bi jednog dana osvanula njegova navodna odluka o zakonu o imovini na nivou BiH. Ako do toga dođe, istog trenutka smo donijeli odluku o samostalnosti. Ako to uradi, u toku noći će se skupiti parlament. A onda me pita šta su posljedice? Znači vi imate namjeru da to radite – ističe Dodik.

On naglašava da je Saracinu rekao da prenese Kristijanu Šmitu da ne dolazi u Republiku Srpsku, piše ATV.

– Naoružana je njegova pratnja, što bi trebalo da asocira na to da mi ovdje imamo kubure i praćke. Danas je otišla instrukcija na teren – rekao je Dodik.

Kristijana Šmita ne obezbjeđuje u BiH Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, nego on ima obazbjeđenje iz Njemačke.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here