Naslovna Najnovije Albanija lansirala dva satelita u svemir

Albanija lansirala dva satelita u svemir

0

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je sinoć da su u svemir lansirani sateliti Albanija 1 i Albanija 2 iz baze Cape Canaveral na Floridi.

Edi Rama je na zvaničnom Facebook nalogu podijelio snimak trenutka lansiranja.

“Rečeno, učinjeno. Lansirana je raketa Falcon 9 koja nosi naša dva satelita Albanija 1 i Albanija 2 u svemir”, naveo je Rama.

On je dodao da Albanija sada ima više mogućnosti da kontroliše i zaštiti teritoriju.

“Od danas Albanija ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu i zaštitu teritorije, pružajući u realnom vremenu važne podatke u nizu ključnih aspekata za održivi razvoj”, poručio je Rama, prenosi N1.

Prošlog septembra, Albanija je potpisala trogodišnji ugovor s američkom kompanijom Satellogic USA Inc. za “Namjensku satelitsku konstelaciju”.

U izjavi nakon finalizovanja ugovora vrijednog šest miliona dolara, kompanija je saopštila da će Albaniji dati “prioritetni pristup” dva satelita.

“Satellogic će omogućiti Albaniji da se pozabavi hitnim pitanjima koja uključuju upravljanje poljoprivredom, ilegalne usjeve, aktivnosti nelegalne gradnje, upravljanje saobraćajem, praćenje šumskih požara, bezbjednosti granica i životne sredine”, naveli su u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube