28.7 C
Banja Luka

Aleksandar Goganović: „Srpska podržava produženje misije ЕUFOR-a“

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da institucije Republike Srpske podržavaju produženje misije ЕUFOR-a u BiH i imenovanje mađarskog general-majora Lasla Stica na čelo misije Altea.

– Kategorično odbijamo navode pojedinih političara iz Federacije BiH da će Mađarska preuzimanjem komande ЕUFOR-a zauzeti stranu u BiH. Takve izjave smatramo krajnje nekorektnim prema cijeloj Еvropskoj uniji koja je podržala da general-major Stic preuzme komandu nad ЕUFOR-om – istakao je Goganović.

On je rekao za da je general-major Stic prvenstveno profesionalno vojno lice sa značajnim iskustvom, a ne političar i služio je u misijama na zapadnom Balkanu i u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Еvropi.

– Sa druge strane, Mađarska je ozbiljna država koja je članica Еvropske unije od 2004. godine, a NATO saveza od 1999. godine i neće sebi dozvoliti da izlazi iz okvira svojih nadležnosti – naglasio je Goganović za Srnu.

Prema njegovim riječima, cilj operacije Altea je da osigura sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i doprinosi bezbjednom okruženju u BiH.

– Stav Republike Srpske je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i očuvanje bezbjednosti u BiH i regiji, jer se jedino tako možemo kretati ka Еvropskoj uniji – dodao je on.

Mađarski general-major Laslo Stic trebalo bi u januaru naredne godine da preuzme komandu misije Altea u BiH.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here