Naslovna Društvo Aleksandar Taušan iz Kalinovika najbolji guslar Srbije, svoje umjeće prenosi na mlađe

Aleksandar Taušan iz Kalinovika najbolji guslar Srbije, svoje umjeće prenosi na mlađe

0

Na nedavno održanom državnom takmičenju u sviranju gusala, pobedio je Kalnovčan Aleksandar Taušan. Ovo mu je drugi put da ostvari takav uspjeh, a svoje znanje najmlađima prenosi u besplatnoj školi guslanja.

Pjevajući narodnu pjesmu Ivo Senković i aga od Ribnika Aleksandar Taušan rodom iz Klinovika osvojio je titulu najboljeg guslara Srbije. Ovaj instrument je zavolio još kao dijete, u krugu porodice.

„Otac, stric, djed, pradjed, svi su bili guslari, svi su znali za svoju dušu da sviraju. Verovatno tako od malih nogu kad kreneš, kad ti taj zvuk uđe u srce, prosto ne možeš da ne misliš na njega, i da se baviš njim“, ispričao je  Aleksandar

Još kao dijete od 12 godina bio je prvak Vojvodine, a sada svoju vještinu prenosi na male Pančevce. U školi ima deset učenika i radi sa njima poslednje dvije godine.

„Mislim da je tu najbitniji Božiji dar. Mora mnogo rada i mnogo truda. Gusle su jedan ozbiljan instrument na kome nema improvizacija, izuzetno su teške za učenje“, objasnio je Aleksandar.

Djeca uživaju u guslanju, vježbaju i spremaju se za prvi koncert na jesen.

„Meni je dobro, sviramo gusle i učimo pjesme“, kaže Vuk Rovčanin.

„Zanimljiv je, ima lijep zvuk i volim da ih sviram“, dodaje Staša Dragaš.

„Ja sam naučio da lijepo sviram, da pjevam pjesme i nadam se da ću jednog dana postati veliki guslar kao i moj tata“, rekao je iskreno Vukan Taušan.

Od kada su prije nekoliko godina gusle upisane na Uneskovu listu kulturne baštine, postale su popularnije, i sada u Srbiji postoji 35 društava.

Pančevci se nadaju da će se još više djece prijaviti za besplatnu školu, kako bi se očuvala narodna tradicija.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube