Naslovna Najnovije „Amandmani većine nemaju zakonsko uporište“

„Amandmani većine nemaju zakonsko uporište“

0

„Кrajnje je vrijeme da se prioritet stavi na zdravstvo i da se vlast konačno ozbiljno počne baviti problemom pandemije virusa korona, rekla je Dijana Ješić, odbornica PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

„Međutim, ono što nije jasno je to kako se samo od Banjaluke traži amandmanima da iz budžeta izdvoji sredstva za Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske, kada znamo da je to zdravstvena ustanova u kojoj se liječe građani iz svih krajeva Republike Srpske, a ne npr. iz budžeta Doboja, Prijedora, Trebinja i drugih gradova. Ovi amandmani su nezakoniti i nerazumni“, rekla je Ješićeva.

Ona kaže da amandmani skupštinske većine u Banjaluci nemaju zakonsko uporište, jer se UКC finansira iz budžeta Republike Srpske:

„Ne postoji način na koji Grad Banjaluka može da isplati direktno stimulacije za radnike UКC. S druge strane, skupštinska većina predlaže jednokratnu pomoć za medicinske radnike u iznosu od 500 КM što nije nikakvo sistemsko rješenje, ni trajno. Medicinski radnici se žale na koeficijent po kojem im se isplaćuje plata i taj koeficijent treba da bude povećan ako se zaista misli na dobrobit zdravstvenih radnika“, ističe Ješićeva.

Ješićeva dodaje da budžet Grada Banjaluka ima samo 10 miliona КM koji su operativni, tako da je nemoguće vršiti isplate za koje nema sredstava:

„Gradonačelnik je ponudio da se u budžet uvrsti 1,2 miliona КM za Dom zdravlja, jer je to zdravstvena ustanova čiji je osnivač Grad i za koju je zakonski moguće izdvojiti novac, ali većina je to odbila. Znači, ponuđeno je više sredstava nego ikada, ali to im nije bilo dovoljno. Jasno je da se radi o političkoj odmazdi o kojoj je govorio predsjednik SNSD-a, a nema nikakve veze sa brigom o zdravstvu“, ističe Ješićeva.

Ona podsjeća da UКC izdvaja 35 miliona КM za garažu, za tendere firmi „Prointer“ 2,3 miliona, a nema za povećanje plata i uplate poreza i doprinosa zdravstvenim radnicima, da postoje sredstva da se funkcioneri vozaju avionima na privatna putovanja, skoro milion КM za marketinške potrebe IRB-a, a nema dovoljno za vakcine, stetoskope i ostala medicinska sredstva.

„Pitam svoje kolege odbornike iz skupštinske većine ima li među njima časnih koji se ne povinuju tuđim odlukama i koji će priznati da je budžet koji je predložio gradonačelnik zaista dobar. Pitam ih da li mogu da pogledaju građanima u oči i reći im da im je partijska naredba bitnija od građana i dobrobiti našeg grada“, zaključuje Ješićeva.

Milorad Maran, predsjednik Savjeta za zdravstvo Gradskog odbora PDP-a Banjaluka kaže da problemi u zdravstvu nisu od juče, ali da amandmani skupštinske većine u Skupštini grada Banjaluka predstavljaju jeftini populizam.

„Blizu jedne trećina zdravstvenih radnika je napustilo Republiku Srpsku. Jednokratna pomoć nije rješenje problema u zdravstvu, pogotovo kada se preko leđa zdravstvenih radnika, nažalost, pokušavaju prikupiti politikantski poeni. Nepojmljivo mi je da bilo kome može pasti na pamet da se republički nivo treba baviti košenjem trave, a da odbornici iz lokalne skupštine odlučuju o sekundarnom i tercijarnom zdravstvenom nivou“, kaže Maran.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube