Naslovna Izdvajamo Radović: Standard građana Srpske je sve lošiji

Radović: Standard građana Srpske je sve lošiji

0

„Izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je Republika Srpska, odmah iza Srbije, ekonomski jedna od najuspješnijih u regionu je nerealna i nije u skladu sa ekonomskom situacijom u kojoj se nalazimo“, izjavio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a.

On je upozorio da je standard građana sve lošiji i da direktnih stranih investicija u Republiku Srpsku gotovo da i nema.

Radović kaže da rast ili pad bruto domaćeg proizvoda, sa kojim se pohvalio Dodik, nije jedini pokazatelj kretanja ekonomije, jer njega treba da prate i drugi makroekonomski pokazatelji.

„Ali i prema pokazatelju bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika smo u grupi nerazvijenih zemalja u Evropi i cijelom svijetu“, istakao je Radović.

On kaže da najava da će se bruto domaći proizvod povećati javnim investicijama, koje bi se opet finansirale iz novih kredita ne doprinosi dugoročnoj stabilnosti naše ekonomije.

„Javni dug Republike Srpske je prešao šest milijardi КM i trend rasta zaduženja se i dalje nastavlja. To znači da je svaki građanin Republike Srpske dužan oko 5.000 КM i svako dijete koje se rodi, rađa se sa tim dugom“, pojasnio je Radović.

On je upozorio da je standard građana sve lošiji, jer rastu cijene osnovnih životnih namirnica, navodeći da smo i prema tom kriteriju opet u grupi najsiromašnijih zemalja u svijetu.

Radović navodi da direktnih stranih investicija u Republiku Srpsku gotovo da i nema.

„Srbija je lider po iznosu direktnih stranih investicija koje i u doba pandemije prelaze iznos od tri milijarde evra što značajno utiče na rast bruto domaćeg proizvoda“, istakao je on.

Radović smatra da ne stoje tvrdnje da je Vlada Republike Srpske sačuvala privredu.

„Privreda je uglavnom prepuštena sama sebi i mnoga preduzeća se bore za opstanak. Vlada RS jeste u 2020. godini pomogla privredne subjekte koji su bili zatvoreni sa ukupnim iznosom od oko 90 miliona КM i ta pomoć je jednokratna“, navodi Radović.

On napominje da ekonomija ne može napredovati sve dok se privreda ne rasteretiti od suvišnih poreza i doprinosa.

„Na taj način bi se povećala konkurentnost domaće privrede, podstaklo zapošljavanje i obezbijedili preduslovi za novi investicioni ciklus“, smatra je Radović.

Кaže da je nelogično da što se i u ovako teškoj ekonomskoj situaciji Vlada RS nije ustezala od trošenja novca za nove automobile, nepotrebne objekte, skupe softvere, putovanja privatnim avionima, nabavkama aviona i helikoptera za svoje potrebe.

On kaže da bi umjesto trošenja na luksuz vlasti trebale povećati primanja zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj.

„Oni se lavovski bore sa koronom i pokušavaju da održe sistem. Jednokratna pomoć od po 1.000 КM nije dovoljna i simbolična je u odnosu na novac koji se troši na potpuno nepotrebne stvari. Zdravstveni radnici moraju imati plate koje su ekvivalent platama njihovih kolega u Federaciji BiH“, poručio je Radović.

Кomentarišući epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj on je rekao da je stanje zabrinjavajuće.

Radović je apelovao na Vladu RS da se što hitnije obrati  predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za konkretnu pomoć u dozama vakcina i upozorio da bez toga situacija može postati dramatična.

„Najavljeno je da će se u Srpskoj tek do kraja ljeta obezbijediti normalno vakcinisanje ljudi, dok je Srbija već revakcinisala preko milion svojih građana. Ukoliko nam Srbija ne uskoči u pomoć sa vakcinama, situacija će postati dramatična jer broj oboljelih eksponencijalno raste“, navodi Radović.

On je napomenuo da su nabavke medicinskog materijala, pa čak i vakcina, u Republici Srpskoj pratile  brojne afere koje su vezane za njihove nabavne cijene.

„Potrošen je veliki novac od nekoliko stotina miliona КM (direktno iz budžeta ili putem fondova), a da čak ni Narodna Skupština RS nije dobili bilo kakav izvještaj o tome“, rekao je Radović.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube