Naslovna BIH Ambasada Rusije: Žalosno da je BiH protiv rezolucije o borbi protiv nacizma

Ambasada Rusije: Žalosno da je BiH protiv rezolucije o borbi protiv nacizma

0

Rusija je primila s žaljenjem činjenicu da je BiH glasala protiv rezolucije Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih vrsta praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije.

Oni podsjećaju da je Treći komitet Generalne skupštine UN-a 4. novembra usvojio ruski nacrt rezolucije, te da je za dokument glasalo 105 država, protiv su bile 52 zemlje, a da je 15 bilo uzdržano.

„Posebno je žalosna činjenica da je među protivnicima rezolucije koja je osmišljena da spriječi reviziju istorije bila i BiH, koja je ranije ne samo podržavala ruski projekat, već je bila i jedan od njegovih koautora. U ovom koraku vidimo udar na tradicije antifašizma koje su istorijski jake na ovom području, što je isključivo prouzrokovano pogrešno shvaćenim vrijednostima i neopravdano izoštrenim osjećajem solidarnosti sa zapadom u kontekstu ukrajinske krize“, saopštili su oni.

Dodaju da je neprihvatljivo da se „problem neonacizma posmatra kao moneta za potkusurivanje u pokušajima takozvanog kolektivnog Zapada da se obračuna sa Rusijom“.

Podsjećanja radi, u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH zatražili su pozivanje na odgovornost zato što je BiH glasala protiv ove rezolucije mimo stava Predsjedništva BiH.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube