Naslovna BIH Amber Alert pred Parlamentarnom skupštinom BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija...

Amber Alert pred Parlamentarnom skupštinom BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

0

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i Hrvatska, a koji omogućava brže i efikasnije alarmiranje građana o nestanku nekog djeteta čime automatski postoje i veće mogućnosti za njegovim pronalaskom.

z pomoć Amber Alert sistema objave putem različitih medija televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima i slično mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice djeteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Uključivanjem medija, javnosti i zajednica, ovaj sistem bi omogućio brzo širenje obavijesti u slučajevima nestanka, što bi značajno povećalo šanse za pronalaženje nestalih osoba.

Upravo ova tema naći će se i na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici 21. decembra ove godine, kroz poslaničku inicijativu  Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije.

Ovo troje poslanika je u svojoj inicijativi zatražilo da Savjet ministara BiH, u roku od 60 dana od njenog eventualnog usvajanja, omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještenja o nestanku djece „Amber Alert“ na teritoriju BiH.

U inicijativi se navodi da je Amber Alert sistem obavještenja i alarmiranja javnosti u slučaju nestanka djece.

– Ovaj sistem nastao je u SAD 1996. godine, a koristi se u većini država EU (Belgija, Bugarska, Češka, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija). U Hrvatskoj je „Amber Alert“ aktivan od novembra 2022. godine, a od 1. novembra ove godine implementacija ovog sistema započela je i u Srbiji – navodi se u inicijativi.

Dodaje se da istraživanja pokazuju da svake godine oko 250.000 djece nestane na području evropskog kontinenta, što je sam po sebi indikator važnosti implementacije sistema javnog obavještenja i alarmiranja javnosti u slučaju nestanka djece.

Albert Alert funkcioniše tako što se, kako stoji u inicijativi, u slučaju nestanka djeteta, informacije o nestanku u roku od sat vremnena od prijave šire putem interneta, televizije, radija, i ostalih medijskih kanala komunikacije, kako bi se u što kraćem roku obavijestio što veći broj građana o nestanku djeteta.

– Uzimajući u obzir činjenicu da u BiH ovakav sistem obavještenja još uvijek nije implementiran, kao i to da bi uvođenje Amber Alerta doprinijelo bržoj reakciji i pronalasku nestale djece, podnosimo navedenu poslaničku incijativu – naveli su Kojović, Ćudićeva i Baručija.

Poslanica PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mira Pekić ističe da su Amber Alert sistem i države u okruženju uvele u svoj sistem.

Mira Pekić odgovorila Viškoviću
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona kaže da je potraga za izgubljenom djecom jedan od ključnih prioriteta društva u cjelini.

– Međutim, objavljivanje informacija o nestalom djetetu u BiH treba da bude usaglašeno na svim policijskim nivoima s obzirom na to da imamo i entitetska ministarstva unutrašnjih poslova, ali i kantonalna, te da imamo i Ministarstvo bezbjednosti BiH – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube