Naslovna Izdvajamo Erdogan posredovao: Bakir svjedoči u Dodikovu korist u Sudu BiH

Erdogan posredovao: Bakir svjedoči u Dodikovu korist u Sudu BiH

0

Novi obrt na političkoj sceni u BiH: lideri SNSD-a i SDA, Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, potvrdili su da su se sastali u jednom poznatom restoranu na međuentitetskoj liniji između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te da su razgovarali o prekomponovanju vlasti na nivou BiH i o suđenju Dodiku u Sudu BiH.

“Zahvaljujući predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, velikom vođi i našem zajedničkom prijatelju, koji je državnički mudro posredovao u sazivanju ovog sastanka, ja i Bakir smo se dogovorili da on svjedoči u moju korist na ovom režiranom suđenju meni u Sudu BiH.
Predsjednik Erdogan nam je isto ovako rekao: ‘Obojica ste mi veoma dragi i važni prijatelji i saradnici, bez kojih BiH neće moći da bude istinski suverena i slobodna zemlja, a znam da obojica to žarko želite! Zato sada opet morate da bratski pronađete zajednički jezik’.
Ja sam se odmah sjetio kako sam sa Bakirom ranije baš lijepo sarađivao i fino se sporazumijevao i kad nismo mogli da se dogovorimo, često i lakše i ljepše nego sa ovima iz ‘trojke’. Pa smo se ja i Bakir brzo usaglasili da bi bilo od izuzetne važnosti da on lično svjedoči u moju korist zarad odbrane naše demokratije u ovoj zemlji.
Jasno sam rek’o Bakiru: ovaj turista Šmit sad hoće i mene da otjera sa vlasti, k’o što je i tebe i tvoju suprugu otjerao, tako što je instalirao ove iz ‘trojke’ na vlast u Federaciji. A on ti neće dopustiti da se tamo na vlast vratiš, dok ti ja lako mogu omogućiti da opet budeš na vlasti na nivou BiH sa mnom i Draganom Čovićem!
Ali, brate, pomozi i ti meni sada, ako hoćeš da ja tebi poslije pomognem da zamijenimo ove iz ‘trojke’ i u Savjetu ministara BiH i u većini u Parlamentu BiH: ti još uvijek imaš uticaja u ovom nelegitimnom Sudu BiH, pa bi mog’o da im potanko objasniš da ovo što rade nikako ne priliči našoj demokratiji, već samo nekim autokratijama, kolonijama i despotijama!
Kad bi’ ja tako autokratski donosio zakone u Narodnoj skupštini RS, pomoću nekih kupljenih i lažnih predstavnika koji su izabrani nekom izbornom mutljavinom, a onda moji sudovi sudili po tim zakonima – pa tu ne bi bilo ni ‘l’ od legitimnosti, to ne bi ličilo ni na šta!”, ispričao je Dodik u specijalnoj emisiji “Ispod tepiha” na javnom TV servisu, u kojoj se Izetbegović uključio uživo video linkom.
“Sastanak sa gospodinom Dodikom bio je neformalan, opušten, kao i uvijek razgovarali smo sasvim iskreno o svim otvorenim pitanjima, pa i o njegovom suđenju. Predsjednik Erdogan je rekao da ja i Dodik ne bi trebali biti neprijatelji, a ja sam ga uvjerio da to i nismo: obzirom da se gospodin Šmit prema SDA ponio otvoreno neprijateljski, a da je Dodik Šmitu neprijatelj, ja sam zaključio da neprijatelj mog neprijatelja može biti moj pravi prijatelj, a to je, dakle, Dodik.
I zašto da onda prijatelju ne pomognem ako se nađem u prilici?
Dodik je malo precijenio moj utjecaj u Sudu BiH, ali nadam se da ću moći pomoći, ne samo svojim svjedočenjem u njegovu korist. Jasno je da su u njegovom slučaju narušeni naši demokratski principi, isto kao u slučaju izbacivanja SDA iz vlasti u Federaciji BiH. Dakle, ako će moje svjedočenje pomoći da SDA bude ponovo u Vijeću ministara BiH, ja to ne mogu ignorirati, ne zbog sebe, već zbog opštenarodnog dobra.
Dobro se dobrim vraća, što kaže naš narod, a ja i Dodik to najbolje znamo kao ljudi iz naroda i zato se vrlo lako i razumijemo. A i sličan se sličnom raduje, da opet citiram narod!”, objasnio je Izetbegović.
„Sad kad smo čvrsto na ovom evropskom putu, ja ću vas sve podsjetiti da, bez mog i Bakirovog dugogodišnjeg partnerstva u vlasti na nivou BiH, ova zemlja nikad ne bi ni stigla dovde dokle je došla. Sjetite se samo slavnih dana naše zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala, a posebno protiv visoke korupcije, pa ćete odmah zaključiti da, bez našeg doprinosa u svemu tome, ova zemlja danas ne bi ličila ni na šta!“, naglasio je Dodik.
„Zajednički smo takoreći iskrvarili u borbi protiv organiziranog kriminala, do posljednje kapi krvi smo ratovali sa visokom korupcijom i onda nas je Šmit spriječio da dođemo do konačne pobjede. A tu pobjedu Dodik sam neće moći iznijeti na svojim plećima, pogotovo jer ga ovi lopovi iz ‘trojke’ stalno u tome sapliću. Ali, sada ćemo im ja i Dodik zajedno stati na put!“, poručio je Izetbegović.
Tekst je satiričnog sadržaja
(BN) Foto: Ilustracija/Agencije

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube