26.7 C
Banja Luka

Američki ekspert: Ruski ‘dron-ubica’ će biti autonoman

Testiranje ruske teške udarne bespilotne letjelice S-70 „Ohotnik“ (rus. lovac) privuklo je pažnju stranih vojnih eksperata.

Tokom nedavnog testiranja, „Ohotnik“ je precizno pogodio kopneni cilj nevođenim avionskim bombama teškim 500 kilograma. To je postignuto pomoću nišansko-navigacionog sistema zahvaljujući kome ovaj dron može da se uporediti sa visokopreciznim navođenim oružjem.

Upoznavši se sa podacima o ovom gađanju, stručnjak američkog Centra za vojno-pomorsku analizu koji se bavi proučavanjem ruske vojne tehnologije i projekata, pretpostavio je da „Ohotnik“ ima sistem za daljinsko upravljanje.

Taj ekspert prognozira da će, u cilju visoke autonomnosti, teška jurišna bespilotna letjelica biti opremljena vještačkom inteligencijom, prenosi Russia Beyond.

„‘Ohotnik’ treba da se osposobi za autonomno uništavanje stacionarnih i pokretnih kopnenih ciljeva, sa unaprijed poznatim koordinatama, uključujući i prijem podataka o cilju u toku leta“, smatra Semjuel Bendet.

U njegovoj analizi, u kojoj je Ohotnik okarakterisan kao dron-ubica, ističe se da je bomba u nedavnom testiranju bila nevođena, ali da će dron na kraju biti kompatibilan sa navođenim projektilima, prenosi „Telegraf.rs“:

https://www.youtube.com/watch?v=R8hapO4FuBs&feature=emb_title
Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here