Naslovna Najnovije AMERIČKI HELIKOPTERI SE POJAVILI U UKRAJINI: Stigli “Crni jastreb i “Činuk“, čekaju...

AMERIČKI HELIKOPTERI SE POJAVILI U UKRAJINI: Stigli “Crni jastreb i “Činuk“, čekaju se ‘Apači“ (VIDEO)

0
Ukrajinska vojska nastavlja da dobija zapadnu vojnu opremu, koja bi trebalo da popuni naoružanje Oružanih snaga Ukrajine.

Kako je saopšteno u Glavnoj obaveštajnoj upravi (GUR) Ukrajine, na jednom od pravaca fronta održana je obuka specijalnih snaga u vezi sa interakcijom sa američkim višenamenskim helikopterom Black Hawk. Ukrajinski obaveštajci su pokazali kako su borci savladali obuku na ovom legendarnom modelu helikoptera.

Ej-Bi-Si njuz je javio da se u Ukrajini za sada nalazi samo jedan takav helikopter, ali bi Kijev želeo da ih ima više. SAD i dalje ne dozvoljavaju da se njihovi helikopteru šalju u Ukrajinu. Black Hawk za specijalne snage je kupljen je privatnog prodavca, a za njega je prikupljeno 6 miliona dolara.

Tokom obuke specijalci su uvežbavali desant borbenih grupa na ratište, evakuaciju, sletanje sa desantnih užadi i noćne letove. Prema rečima vojnika i pilota, ovaj helikopter je znatno ispred sovjetskih analoga Mi-8 i Mi-24.

Napominje se da Black Hawk ima mnogo više manevarskih sposobnosti od sovjetskog Mi-8 i da ga je lakše kontrolisati. Osim toga, ovaj helikopter može biti u neprekidnom letu oko tri sata. ‘’Crni jastreb’’ može lako da savlada rastojanje veće od 600 kilometara.

Legenda Vijetnamskog rata u Ukrajini

Pre početka ruske vojne operacije, helikopterska flota ukrajinskih bezbednosnih snaga sastojala se uglavnom od sovjetskih Mi-24, Mi-8 i Mi-2. Ali od početka velikih ratnih dejstava Ukrajina je dobila mnogo helikoptera od zapadnih partnera. Generalno, Kijev može da računa na četiri do pet desetina takvih letelica, što bi mu omogućilo da preživi najintenzivniji period sukoba.

Od SAD Ukrajina već dobija helikoptere Mi-17, koji su bili namenjeni avganistanskoj vojsci, a iz Velike Britanije helikoptere Sea King u verziji za traganje i spasavanje. Pojavile su se i glasine o mogućoj isporuci teških vojnih transportnih helikoptera CH-47 Chinook i jurišnih helikoptera AH-64 Apache.

A helikopter CH-47 Chinook je fotografisan u blizini prve linije fronta, kada je izvodio manevre na izuzetno malim visinama. Prema preliminarnim podacima, ovaj helikopter je Ukrajini predalo Kraljevsko vazduhoplovstvo Holandije.

Ovaj helikopter ima neočekivano tehničko rešenje u vidu dva propelera – prednjeg i zadnjeg, zbog čega je on jedna od najpoznatijih vojno-transportnih letelica na svetu. Aktivna upotreba helikoptera od strane američke vojske počela je 1960-ih. Pored Amerikanaca, ovaj vazduhoplov je izvezen i u 16 ​​različitih zemalja sveta, među kojima je sada i Ukrajina.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube