Naslovna Najnovije AMERIČKI OFICIR: Ukrajinskoj vojsci preti kolaps

AMERIČKI OFICIR: Ukrajinskoj vojsci preti kolaps

0
Ukrajinske oružane snage su u opasnosti od kolapsa ako nastave da trpe velike gubitke, izjavio je američki potpukovnik u penziji Danijel Dejvis, prenosi list 19fortyfive.
Prema rečima oficira, Oružane snage Ukrajine svakodnevno gube najprofesionalnije borce, Kijev je izgubio značajan deo obučenih pripadnika vojske u bici za Mariupolj. Istovremeno, umesto iskusnih vojnika po ugovoru, trupe moraju da uzimaju regrute koji nikada nisu držali oružje u rukama. Prema studiji Instituta za moderni rat, samo 20 odsto mlade vojske koje se pridružio Oružanim snagama Ukrajine je ranije pucalo iz pušaka.

„Teško je preceniti štetu nanetu ukrajinskoj vojsci, <…> posebno za taktičke komandante na nivou voda, čete i bataljona“, piše potpukovnik, dodajući da gubici Kijevu oduzimaju mogućnost da organizuje protivofanzivu.

Prema Dejvisovim rečima, svakim danom raste rizik od kolapsa Oružanih snaga Ukrajine zbog zamene profesionalne vojske regrutima. On je napomenuo da ne bi bilo moguće jednostavno nadoknaditi gubitak specijalnih snaga.

„Ne možete stvoriti iskusne lidere, oni se moraju ‘negovati’ tokom vremena. <…> Što će više Ukrajina gubiti kadrovske stručnjake na rukovodećim pozicijama, to će njihove generalne snage biti manje spremne za borbu“, rezimirao je oficir.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube