Naslovna Najnovije Amerika „okrenula leđa“ Ukrajini? Jasno rekli „ne“

Amerika „okrenula leđa“ Ukrajini? Jasno rekli „ne“

0

SAD ne podstiču Ukrajinu da sprovodi operacije unutar ruske teritorije. To je izjavio koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za „Ej-Bi-Si“.

„Mi, naravno, ne podstičemo niti pomažemo ukrajinske operacije unutar Rusije. Pokušavamo da osiguramo da (ukrajinska strana) može da štiti svoju teritoriju, povrati svoju zemlju, između ostalog i onu izgubljenu tokom oružanog sukoba“, rekao je Kirbi.

On je dodao da eskalacija vojnog sukoba u Ukrajini ne odgovara američkim interesima.

„Od samog početka smo govorili o monitoringu i uzimali u obzir rizike od eskalacije vojnih dejstava, jer je to loše ne samo za ukrajinsko stanovništvo, već i za naše interese“, istakao je Kirbi.

On je dodao da eskalacija sukoba takođe ne odgovara ni interesima stanovništva Rusije.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Ukrajina je 5. decembra izvršila napad na ruske vojne aerodrome „Djagilevo“ u Rjazanjskoj oblasti i „Engels“ u Saratovskoj oblasti bespilotnim letellicama sovjetske proizvodnje.

Ruska PVO presrela je ove dronove koji su leteli na maloj visini. Prema navodima Ministarstva, prilikom pada i eksplozije fragmenata dronova na aerodromima neznatno su oštećeni trupovi dva aviona. U napadu su poginula trojica ruskih vojnika na aerodromu, a još četiri ranjena su hospitalizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: