Naslovna Izdvajamo Amerika poziva Ukrajinu da se ne „fiksira“ na odbranu Bahmuta

Amerika poziva Ukrajinu da se ne „fiksira“ na odbranu Bahmuta

0

Vašington savjetuje Kijev da povuče snage iz Bahmuta, kako bi se pripremio za ofanzivu na jugu zemlje.

Vašington vjeruje da bi Ukrajina trebalo da se „preusmjeri“ na pripreme za novu ofanzivu, što sugeriše da bi žestoke bitke za istočni grad Artemovsk (Bahmut) mogle da „smetaju“ Kijevu, prenose zapadni mediji, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika.
„Amerika savjetuje Ukrajini da povuče ove snage kako bi se ponovo opremili i pridružili programima koje predvode SAD, a koji imaju za cilj pripremu oružanih snaga da pokrenu ofanzivu na jugu zemlje“, rekao je izvor iz američke vlade.
Obraćajući se maloj grupi novinara u petak, visoki zvaničnik u administraciji predsjednika Džozefa Bajdena (koji je odbio da bude imenovan ili doslovno citiran) rekao je da Ukrajina „ne bi trebalo da se fiksira na odbranu grada Bahmuta po svaku cijenu“, navodi AFP. Umjesto toga, Kijevu je savjetovano da iskoristi vrijeme za pripremu velike kontraofanzive protiv Rusije.
Prema njegovim riječima, u bitkama za Artemovsk vrijeme je sada na strani Rusije, zbog njenog superiornog broja trupa i artiljerije, a Ukrajina, pretjerano zabrinuta zbog pažnje prema ovom mjestu, ne dozvoljava svojoj vojsci da se pripremi za dalje sukobe i organizovanja proljećne ofanzive za vraćanje izgubljene teritorije.
Američki zvaničnik je dodao da je Bijela kuća odala priznanje za uspjehe Oružanih snaga Rusije u bitkama za Artemovsk i Soledar.
„Rusija je ostvarila ‘postepeni napredak’ u borbenim operacijama u ovoj oblasti“, istakao je.
Isti mediji, više mjeseci su grad opisivali kao ključnu, stratešku oblast.
Vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin rekao je da ovi uspjesi otvaraju mogućnosti Rusiji da u potpunosti opkoli Artemovsk.
U sličnom izvještaju u petak, Rojters je takođe indirektno citirao visokog zvaničnika Bajdenove administracije koji je posavjetovao Kijev da sačeka „dok ne stigne najnovija tura američkog oružja“, aludirajući na paket pomoći vrijedan 2,5 milijardi dolara odobren u Vašingtonu ove sedmice.
Pomoć uključuje veliki broj artiljerijskih raketa, koje su namijenjene za naoružavanje višecjevnih lansera raketa HIMARS koju isporučuje SAD i, prvi put, borbena vozila „strajker“ – ali ne i tenkove. Mali broj ukrajinskih vojnika takođe prolazi obuku u američkoj bazi u Nemačkoj, a neki uče kako da upravljaju baterijom koja je naoružana raketnim PVO sistemom „patriot“.
Zvaničnik je navodno rekao da se zapadno oružje koje će biti potrebno „mobilnoj ofanzivnoj snazi“ za buduće bitke trenutno „sliva u Ukrajinu“ i dodao da Kijev ne bi trebalo da troši svoje ograničene resurse na „strateški nevažnu metu“, navodi Rojters.
Dok je veliki dio zapadne štampe – uključujući medijske kuće kao što su Pi-Bi-Es, En-Bi-Si, Si-Bi-Es, „Njujork tajms“ i drugi – više puta navodio da je grad ključni centar od velikog strateškog značaja, američki zvaničnici su poslednjih dana iznjeli sasvim drugačiji stav.
Čak i ako Moskva uspješno zauzme grad, „to neće strateški promijeniti dinamiku na bojnom polju. To neće vratiti Ukrajince na nivo u kojem će odjednom biti na leđima i gube“, rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi ranije u petak.
Grad Artemovsk – glavno uporište ukrajinske vojske

Grad Artemovsk postao je uporište ukrajinske vojske u godinama od puča u Kijevu 2014. godine. Dio je odbrambene linije duge 70 kilometara koju su stvorile ukrajinske snage tokom godina. Rusija polaže pravo na suverenitet nad gradom zajedno sa ostatkom Donjecke Narodne Republike, koja se pridružila Rusiji u oktobru nakon referenduma. Kijev je odbacio glasanje kao „lažno“.
Grad ostaje glavni logistički centar za ukrajinske snage u regionu i posljednjih mjeseci se pojavio kao žarište sukoba za obje strane. Ruske trupe su u poslednjih nekoliko nedjelja ostvarile nekoliko pobjeda u toj oblasti, zauzevši grad Soledar i nekoliko drugih naselja dok pokušavaju da opkole Artjomovsk.
Iako ostaje nejasno da li će Kijev poslušati savjet, komentari američkih zvaničnika došli su nakon petka izvještaja „Špigla“ u kome se navodi da je njemačka Federalna obavještajna agencija (BND) „u stanju uzbune“ zbog velikih gubitaka koje su pretrpjele ukrajinske trupe.
Prema informacijama „Špigla“, obavještajna služba je na tajnom sastanku ove nedjelje obavjestila političare u Bundestagu da ukrajinska vojska trenutno svakodnevno gubi trocifreni broj vojnika u borbama sa „ruskim osvajačima“.
BND je upozorio da bi, ako Rusi zauzmu Artjomovsk to imalo ozbiljne posljedice, jer bi to omogućilo Rusiji da napreduje dalje u unutrašnjost. BND je takođe izvjestio da ruska vojska nemilosrdno djeluje po gradi. Na brifingu je rečeno da Rusija trenutno „troši vojnike kao topovsko meso“ i da ogromni gubici u njihovim oružanim snagama očigledno nisu igrali nikakvu ulogu u ruskoj ratnoj taktici.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube